Drie sprintkwalificaties dit seizoen in Formule 1

Print
Drie sprintkwalificaties dit seizoen in Formule 1

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

In de Formule 1 zullen dit seizoen drie zogenoemde sprintkwalificaties worden gehouden.

Het gaat om races over 100 kilometer die op zaterdag worden afgewerkt en de startvolgorde voor de Grand Prix op zondag zullen bepalen.

Lees ook: Verstappen: dit seizoen geen keerpunt voor Red Bull in Formule 1

De internationale autosportfederatie FIA, de Formule 1-organisatie en de tien F1-teams hebben maandag overeenstemming bereikt over de introductie van het nieuwe evenement. De betrokken partijen verwachten met de sprintwedstrijden nog wat meer spanning en spektakel aan het raceweekeinde toe te voegen.

Het is nog niet bekend bij welke drie GP-races de sprintkwalificaties te zien zullen zijn. Volgens de Formule 1-organisatie gaat het om twee races in Europa en een Grand Prix buiten Europa. De Grote Prijs van Nederland staat voor 5 september op het circuit van Zandvoort op het programma.

‘Enthousiast’

De startvolgorde van de sprintkwalificatie zal in de betreffende raceweekeinden op vrijdag worden bepaald, volgens het bestaande kwalificatiesysteem. Zowel op vrijdagochtend als op zaterdagochtend zal er een trainingssessie van 1 uur worden afgewerkt. De top drie van de sprintkwalificatie kan rekenen op WK-punten: 3 voor de winnaar, 2 voor de nummer 2 en 1 punt voor de nummer 3.

„We zijn enthousiast over deze nieuwe kans, die onze fans in 2021 een nog boeiender raceweekend zal bezorgen”, laat Formula 1-baas Stefano Domenicali weten. „Het zal een geweldige ervaring zijn om de coureurs gedurende drie dagen te zien strijden en ik weet zeker dat ze zullen genieten van het gevecht. Ik ben verheugd dat alle teams dit plan hebben gesteund en het is een bewijs van onze gezamenlijke inspanningen om de fans op nieuwe manieren te blijven betrekken bij de Formule 1.”

Max Verstappen, de kopman van Red Bull, liet zich voor het begin van het seizoen nog niet al te positief uit over de mogelijke introductie van sprintraces. „We moeten niet te veel overhoop gooien. Als meer teams goede auto’s hebben die kunnen meedoen om de overwinning, zijn sprintraces in mijn ogen helemaal niet nodig”, liet hij weten op Autosport.com. „Het gaat niet om meer races in een weekeinde. Ik ben persoonlijk groot voorstander van één race van anderhalf uur, maar dan moeten er wel meer auto’s zijn die dicht bij elkaar zitten en er echt een mooi gevecht van kunnen maken.”

Luister ook naar de F1-podcast van De Limburger:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee