Kabinet doet aangifte wegens lekken notulen ministerraad

Print
Kabinet doet aangifte wegens lekken notulen ministerraad

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet gaat aangifte doen voor het lekken van de notulen van de ministerraad. Deze notulen zijn staatsgeheim van de categorie Zeer Geheim.

Het kabinet keurt het lekken „ten zeerste” af, schrijft demissionair premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer.

Lees ook: Lees hier zelf de geopenbaarde geheime kabinetsnotulen

Het gaat om onthullingen van RTL Nieuws dat er in de ministerraad doelbewust is afgesproken om bepaalde informatie achter te houden voor de Tweede Kamer. In een brief aan de Kamer wijst Rutte naar het voormalige beleid „dat documenten die zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad, in beginsel niet werden verstrekt aan de Tweede Kamer”.

Lees ook: Ministers klaagden onderling over kritische coalitie-Kamerleden

Dit is mede naar aanleiding van de verhoren van een speciale Kamercommissie over de toeslagenaffaire de ‘Rutte-doctrine’ gaan heten, en is na het vallen van het kabinet aangepast. Maar destijds gold die beperking nog.

De hoofdredactie van RTL Nieuws laat weten dat RTL Nieuws kennis heeft genomen van het besluit van het kabinet om aangifte te doen „van het mogelijk delen van staatsgeheimen en geheime stukken”, valt te lezen op de website. „Mocht het aan de orde zijn, dan zullen we vanuit RTL Nieuws een beroep doen op het brongeheim.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee