Winkeliers vrezen massale leegstand na de zomer

Print
Winkeliers vrezen massale leegstand na de zomer

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Winkels dreigen na de zomer massaal te verdwijnen en er gaan tienduizenden banen verloren door de structurele schade die de coronacrisis heeft veroorzaakt.

Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie INretail dinsdag in De Telegraaf. „Corona heeft de kwetsbaarheid van onze binnensteden aan het licht gebracht”, zegt voorzitter Jan Meerman. „Als de steunmaatregelen aflopen, begint het echte werk pas.”

Lees ook: Is faillissement D-reizen begin van golf? ‘We vrezen voor een domino-effect’

Meerman stelt dat de druk op de retail, die al hoog was, door de coronacrisis alleen maar is toegenomen. „Alles is nu zo enorm versneld. Vooral het online shoppen, maar juist ook het aantal winkelmeters dat veel te veel is. Die nadelige effecten komen nu allemaal naar boven.”

Volgens INretail zal de winkelleegstand dit jaar naar verwachting met 20 procent oplopen en de openstaande belastingschuld van ondernemers zal naar 2,4 miljard euro stijgen.

Herstelfonds

De winkeliers roepen het kabinet in een brandbrief op een nationaal plan te maken om in dorpen en steden te investeren. De branche pleit voor een landelijk herstelfonds van rond de 2,5 miljard euro. „Daarmee kunnen ondernemers ook banen behouden. Een op de tien werkende Nederlanders heeft een baan in de retail en daarmee is het ook een belangrijke lokale werkgever”, zegt Meerman in De Telegraaf.

Lees ook: ‘Aantal faillissementen loopt dit jaar waarschijnlijk flink op’

Volgens de voorzitter is de retail belangrijk voor het maatschappelijk en economisch herstel na de coronapandemie. „Winkels hebben een sleutelfunctie in de maatschappij en leveren een essentiële bijdrage aan de directe leefomgeving van mensen. Het gaat niet alleen om honderdduizenden banen, maar ook om de vitaliteit en leefbaarheid in onze dorpen en steden.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee