Ic’s nemen 57 nieuwe coronapatiënten op, flink meer dan maandag

Print
Ic’s nemen 57 nieuwe coronapatiënten op, flink meer dan maandag

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen zijn 57 nieuwe coronapatiënten opgenomen, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag.

Dat is een stijging van 22 nieuwe patiënten ten opzichte van maandag, toen het laagste aantal nieuwe coronapatiënten in een maand op de ic’s werd opgenomen.

In totaal liggen nu 820 mensen met corona op de intensive cares. Per saldo is het aantal coronapatiënten op de ic’s met 7 toegenomen. Dat saldo kan schommelen, omdat het samenhangt met onder meer het aantal mensen dat de ic’s verlaat. Dat kunnen er de ene dag meer zijn dan de andere dag, doordat sommige mensen korter op de ic liggen dan andere mensen. Daarnaast is de uitstroom ook afhankelijk van de capaciteit op de verpleegafdelingen. Als die voller liggen, kunnen minder mensen van de ic terug naar de afdeling.

Lees ook: Weekcijfers RIVM: stijgende lijn in besmettingen nog niet voorbij

Volgens ic-arts Diederik Gommers is het dan ook beter om te kijken naar de instroom van het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de ic’s. Dinsdag werden in totaal 392 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen. De nieuwe ic-patiënten komen op dit moment volgens Gommers voornamelijk van de verpleegafdelingen. Wanneer dus het aantal nieuwe ziekenopnames toe- of afneemt, gaat dat daarna ook op de ic’s gebeuren, aldus de arts.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten ook toe, met 18 tot in totaal 1777 patiënten. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2597 mensen met Covid-19, 25 meer dan een dag eerder.

RIVM: 5373 nieuwe besmettingen, mogelijk vertekend door storing

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag 5373 nieuwe coronabesmettingen, flink lager dan een dag eerder. Het aantal is mogelijk lager door een technische storing bij de GGD’en, aldus het RIVM. Dat betekent dat er mogelijk meer coronabesmettingen zijn vastgesteld dan het RIVM nu meldt.

Hoeveel hoger het daadwerkelijke aantal besmettingen uitvalt, is niet te zeggen, aldus een woordvoerder van het instituut. Komende dagen worden de niet gemelde besmettingen bij de cijfers opgeteld.

Daling

Ook voor de storing was het aantal nieuwe besmettingen aan het dalen. Maandag deed het RIVM melding van 6246 nieuwe positieve tests, fors minder vergeleken met de dagen daarvoor. Aanvankelijk meldde het instituut 6257 positieve tests op maandag, maar dat aantal werd iets naar beneden bijgesteld. Zondag ging het nog om 8054 nieuwe gevallen, zaterdag om 8091, vrijdag om 9258 en donderdag zelfs om 9599 positieve tests.

Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 55.097 positieve tests geregistreerd, een toename van 2 procent in vergelijking met een week eerder. Ook dat aantal en percentage is mogelijk vertekend door de storing van afgelopen nacht.

Sterfgevallen

In Rotterdam werden de meeste positieve tests vastgesteld afgelopen etmaal, in totaal 213. Amsterdam telde 207 nieuwe gevallen, gevolgd door Utrecht (116) en Den Haag (115). Ook in Eindhoven werden relatief veel nieuwe besmettingen geturfd, namelijk 114. Ook deze aantallen kunnen afwijken vanwege de storing.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 31. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee