Brits onderzoek toont: coronavaccins halveren besmettingen binnen gezin

Print
Brits onderzoek toont: coronavaccins halveren besmettingen binnen gezin

Afbeelding: ANP

Eén dosis van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of AstraZeneca vermindert besmettingen binnen het gezin met bijna de helft, meldt de Engelse gezondheidsdienst PHE op basis van onderzoek.

Volgens de studie zijn mensen die drie weken na een eerste prik besmet raken met het virus 38 tot 49 procent minder vatbaar om het virus door te geven aan andere gezinsleden dan mensen die niet gevaccineerd werden. Dat geldt ongeacht de leeftijd van de besmette persoon of zijn of haar gezinsleden.

„Dit is fantastisch nieuws. We wisten al dat vaccins levens redden en deze studie, de meest complete die reeds in reële omstandigheden is uitgevoerd, toont aan dat ze ook de transmissie van dit dodelijke virus verminderen”, reageerde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

Lees ook: Chaos bij registratie van vaccinaties: ‘Het is niet te zien in welke arm de prik is gezet’

De studie volgde 57.000 mensen uit 24.000 gezinnen waar een gevaccineerde persoon positief testte en vergeleek de besmettingscijfers met bijna één miljoen contacten tussen mensen die niet ingeënt zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee