In klimaatbuffer Heijkersbroek kan de natuur zijn gang gaan

In klimaatbuffer Heijkersbroek kan de natuur zijn gang gaan

Afbeelding: Website gemeente Leudal

Ell / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Baexem / Grathem / Ittervoort -

Het natuurgebied Heijkersbroek in Ell is een klimaatbuffer geworden. Na alle regen in de eerste paar maanden van 2021 kan de gemeente Leudal het functioneren van deze natuurspons analyseren.

Een klimaatbuffer is een gebied waar natuurlijke processen de ruimte krijgen. Hierdoor kunnen deze gebieden meegroeien met klimaatverandering en de zeespiegelstijging. Ze kunnen ook een rol vervullen bij het vasthouden en opvangen van water, het voorkomen van wateroverlast en watertekorten, het temperen van hitte en het verminderen van kooldioxide in de atmosfeer.

Het natuurgebied Heijkersbroek is hiervoor geschikt omdat het een lage ligging heeft in het dal van de Tungelroysche beek. Daardoor kan het gebied uitstekend fungeren als ‘spons’.

Heijkersbroek maakt als klimaatbuffer onderdeel uit van een groter programma. Dit wordt gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de provincie Limburg, waar Ark Natuurontwikkeling in het stroomgebied van de Tungelroyse beek meerdere gebieden verbetert.

Meer informatie over de klimaatbuffer Heijkersbroek is te vinden op het Natuurportaal van Bosgroep Zuid-Nederland. Hier zijn ook een tweetal filmpjes te zien met uitleg over de aanleg van de klimaatbuffer.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen