Vliegtuigbouwer Boeing blijft verlies lijden door coronacrisis

 © EPA

ANP

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft ook in het eerste kwartaal van dit jaar een flink verlies geleden vanwege de malaise in de luchtvaartsector door de coronapandemie.

Luchtvaartmaatschappijen stelden daardoor de levering van bestelde vliegtuigen uit of annuleerden bestellingen volledig. Wel hoopt Boeing op betere tijden door de vaccinaties tegen het coronavirus.

Het nettoverlies bedroeg 537 miljoen dollar tegen een min van 628 miljoen dollar vorig jaar. De omzet ging met 10 procent omlaag tot 15,2 miljard dollar, vooral door het tijdelijk stoppen van leveringen van de 787 Dreamliner vanwege productieproblemen. Die leveringen werden eind maart wel weer hervat. De leveringen van de 737 MAX gingen wel omhoog nu dat toestel weer mag vliegen na lang aan de grond te hebben gestaan na twee dodelijke ongevallen met het type in korte tijd.

Verkeersvliegtuigen

De verliezen van Boeing zijn volledig te wijten aan de tak voor verkeersvliegtuigen, want bij de divisie voor defensie en ruimtevaart werd wel een winst behaald, op een hogere omzet. Vorig jaar leed het bedrijf nog een megaverlies van 11,9 miljard dollar. Het aantal orders bij Boeing neemt inmiddels weer toe omdat luchtvaartmaatschappijen inspelen op het verwachte herstel door de coronavaccinaties. Boeing-topman Dave Calhoun denkt dan ook dat 2021 een keerpunt kan gaan worden voor de luchtvaartindustrie.

Het orderboek van Boeing voor verkeerstoestellen bedraagt ruim 4000 stuks, met een totale waarde van 283 miljard dollar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal