Omzetgroei voor Unilever door vraag uit China en India

 © Getty Images

ANP

Schoonmaak- en levensmiddelenconcern Unilever heeft in het eerste kwartaal van 2021 meer producten verkocht.

De groei werd vooral veroorzaakt door de vraag uit China en India, waar een jaar eerder nog strikte lockdownmaatregelen golden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Zo verkocht Unilever meer huidverzorgingsproducten, wasmiddel en ijs voor thuisconsumptie.

Topman Alan Jope spreekt van een „spoedig herstel” nadat lockdownmaatregelen werden opgeheven in China en hoopt dat dit ook het geval zal zijn in Europa. Daar wordt de horeca de laatste weken langzaam heropend. Dat kan een positief effect hebben op de verkoop van ijs van bijvoorbeeld Magnum aan cafés en restaurants.

India

Unilever verwacht dat de groei in India in het tweede kwartaal gaat doorzetten, ondanks het snel oplopende aantal coronabesmettingen in het land. „Al zijn de menselijke gevolgen daar belangrijker”, zegt Jope. Hij noemt de situatie in India een „menselijke tragedie” en zegt dat Unilever stappen neemt om personeel te beschermen.

De onderliggende verkoop, dus exclusief schommelingen in prijzen en wisselkoersen, van het complete levensmiddelenconcern steeg in het eerste kwartaal met bijna 6 procent. De daadwerkelijke omzet daalde met 1 procent naar 12,3 miljard euro door negatieve wisselkoerseffecten.

Afgesplitst

Unilever maakte bekend naast de theedivisie een aantal kleinere merken te willen afsplitsen die vooral verzorgingsproducten verkopen in Noord-Amerika en Europa. Onder meer de merken Caress en Impulse gaan verder onder de naam Elida Beauty. De activiteiten die worden afgesplitst waren vorig jaar goed voor een omzet van zo’n 600 miljoen euro.

In mei begint Unilever met een forse aandeleninkoop van 3 miljard euro. Daarmee wil het bedrijf de eigen aandeelhouders belonen, want door aandelen in te kopen zijn er minder stukken verhandelbaar en worden de stukken meer waard, met ook een hoger dividend per aandeel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal