LIVE | Rutte houdt vol: ‘Niks vreemds en onoorbaars gebeurd’

Print

Demissionair premier Rutte heeft in het notulendebat volgehouden dat er ’niks vreemds en onoorbaars is gebeurd’ bij het verstrekken van informatie aan de Tweede Kamer. Wel geeft de minister-president toe dat er ’het overleg tussen kabinet en Kamer te veel is toegenomen’. Het kabinet, al afgetreden vanwege de toeslagenaffaire, krijgt donderdag toch een motie van wantrouwen aan de broek.

Denk, PVV, FvD, Bij1 en BBB kwamen in het debat over de ministerraad-notulen met dat zware middel. ’Een stelletje machtpatsers’, verwees Denk-fractieleider Farid Azarkan naar het kabinet. „Deze regering was bezig met het toedekken van het leed.” PVV-leider Geert Wilders sprak van een ’politieke maffia-bende’ en een kabinet dat ’vooral bezig is zijn eigen hachje te redden’.

Azarkan kwam daarom met een motie van wantrouwen, die ook is ondertekend door PVV, FvD, Bij1 en BBB. Er ligt daarnaast ook al een verzoek van Wilders om aangifte te doen tegen het kabinet, omdat dat volgens hem de Grondwet heeft overtreden door de Kamer niet de gevraagde informatie te geven. „Van mij mogen ze allemaal achter de tralies”, vindt Wilders.

Ellende voor gezinnen

SP-leider Lilian Marijnissen focuste zich vooral op hoe de houding van het kabinet ervoor heeft gezorgd dat toeslagenouders onnodig lang in de problemen zijn gebleven. „Het allerergste is dat de ellende voor die gezinnen onnodig lang is doorgegaan”, zei Marijnissen. Dat de focus van ministers volgens haar vooral lijkt te liggen op kritische Kamerleden in plaats van oplossingen, doet Marijnissen pijn. „De ministers wisten allang dat hier dingen gebeurden die niet door de beugel konden”, foetert de SP-leider.

Rutte houdt vol dat het kabinet nooit bewust, vanuit politiek gewin, informatie heeft achtergehouden voor de Kamer. Hij herhaalde zijn standpunt van de afgelopen week dat er ’niks vreemds en onoorbaars’ is gebeurd. De premier is wel bereid om te kijken hoe het kabinet meer ruimte aan de Kamer kan bieden, door minder onderling overleg te voeren.

De Kamer debatteerde over ministerraad-notulen uit 2019, die het kabinet na berichtgeving van RTL Nieuws maandagavond zelf publiceerde. Een unicum, normaal gesproken blijven de notulen zeker 20 jaar geheim.

Ministers blijken, in elk geval ten tijde van de toeslagenaffaire, steen en been te hebben geklaagd over coalitie-Kamerleden die maar al te kritisch waren op het kabinet. Bewindspersonen haastten zich de afgelopen dagen al te zeggen dat vragen zeker niet verboden was, maar dat het hen er alleen maar om ging dat coalitiegenoten ook de verantwoordelijkheid hadden om mee te denken over een oplossing.

Geen fraai beeld

Toch vonden ook de coalitiepartijen dat de notulen geen fraai beeld laten zien, vooral als het om het mopperen op Kamerleden gaat. „Lelijk, ongepast en het hoort niet”, vindt VVD-fractieleider Sophie Hermans. ’Schokkend en verontrustend’, stelde CDA-Kamerlid Anne Kuik. Ook D66’er Rob Jetten deed een duit in het zakje: „Onnodig, onwenselijk en ongepast.”

Maar Jetten wees er in debat met Marijnissen ook op dat de notulen weinig nieuws laten zien. Volgens hem heeft de Kamercommissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire in de geanonimiseerde notulen allang kunnen zien wat iedereen nu kan lezen. „We wisten al dat het kabinet fout had gezeten en het is daarvoor afgetreden”, vindt hij. Dat het kabinet mopperde over kritische Kamerleden is volgens hem ’juist een compliment’ voor de Kamer.

Volg hier het liveverslag van het debat door verslaggever Alexander Bakker en Elif Isitman:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee