Spouwmuurisolatie; meer comfort, lagere energierekening

Print
Spouwmuurisolatie; meer comfort, lagere energierekening

Woon je in een huis dat gebouwd is voor 1980? Grote kans dat je huis dan niet goed geïsoleerd is. Wil je daarnaast ook nog je stookkosten verminderen en daarmee een waardestijging van je huis? Dan is spouwmuurisolatie dé oplossing. Hiermee bespaar je honderden euro’s op je energierekening.

Spouwmuurisolatie wordt steeds populairder. Veel mensen kiezen deze methode voor het isoleren van hun huis. Het kent immers veel voordelen. Zo heb je de investering binnen een paar jaar terugverdiend, verhoogt het de waarde van je huis en behoren tocht en vocht in het huis tot verleden tijd. Lees snel verder voor nog meer voordelen!

Definitie spouwmuurisolatie

Maar wat is spouwmuurisolatie nu eigenlijk? Spouwmuurisolatie is het isoleren van de ruimte tussen de binnen en buitenmuur. De ruimte tussen deze twee muren wordt ook wel de spouw genoemd. De meeste woningen tussen 1925 en 1990 hebben een spouwmuur. Deze zijn in de meeste gevallen niét of niet goed geïsoleerd. Dat is zonde, want het isoleren van de spouw voorkomt warmteverlies in het huis. En dat niet alleen. Het biedt ook meer warmtecomfort en je zal aan het eind van de maand flink besparen op je energierekening.

Spouwmuurisolatie: wat zijn de voordelen?

Het isoleren van de spouwmuur heeft namelijk veel voordelen, waardoor het een aantrekkelijke investering is.

- Het zorgt voor een warmer huis, waardoor de verwarming minder snel aan moet.

- Tocht en vocht in huis verdwijnt en er gaat minder warmte verloren.

- Vochtige binnenmuren waar schimmel kan ontstaan behoren tot het verleden.

- Je gaat flink besparen op je energierekening. (± €400 per jaar bij een gemiddeld huis)

- De waarde van de woning stijgt, omdat je nu een beter energielabel krijgt door de isolatie. Je huis wordt duurzamer.

- Spouwmuurisolatie heeft net zo’n lange levensduur als het huis.

- Je hebt een snelle terugverdientijd. Gemiddeld verdienen mensen de investering binnen vier jaar terug door besparing op de energierekening.

Binnen een dag klaar

Je hebt de verstandige keuze gemaakt voor het isoleren van je spouwmuren. Maar hoe werkt het isoleren nu precies? Allereerst worden er verschillende gaten in de gevel geboord. Dit gebeurt op kruisingen van het voegwerk en volgens een vast patroon. Doordat er geboord wordt in het voegwerk, kan het later netjes worden afgewerkt. Je ziet er na afloop niets meer van.

Wanneer de gaten geboord zijn, wordt via speciale machines een slang in de spouwmuur gebracht. Deze slang blaast het isolatiemateriaal in de spouw. De boorgaten hebben een speciaal patroon, waardoor iedere ruimte wordt gevuld met het isolatiemateriaal. Daarbij is het noodzaak per woning te bekijken of er ventilatieroosters moeten worden aangebracht. Het is belangrijk om te blijven ventileren in de woning.

Wanneer alle ruimten met isolatiemateriaal gevuld zijn, kunnen de gaten weer dichtgemaakt worden. Dat wordt gedaan door een voegspecie dat is aangemaakt in de kleur van het voegwerk. De boorgaten zijn dan niet meer zichtbaar. De spouwmuurisolatie is al binnen een dag afgerond.

Welke isolatie wordt gebruikt?

De woonsituatie en het type spouwmuur bepaalt het materiaal van de isolatie. Bij Takkenkamp Isolatie hebben we de beschikking over drie soorten isolatiematerialen:

- Airofill EPS parels: Deze parels worden vervaardigd uit korrels van expandeerbaar polystyreen (EPS). Dit bestaat voornamelijk uit waterstof en koolstof. Deze componenten zijn niet schadelijk voor de gezondheid en erg milieuvriendelijk. Tevens isoleert dit materiaal 20% beter dan traditionele na-isolatie.

- Minerale wol (Supafil): Supafil bestaat voor 80% uit gerecycled glas, waarbij er geen gebruik gemaakt wordt van chemische bindmiddelen. Hierdoor heeft het geen negatieve invloed op de binnenluchtkwaliteit van de woning. De wol geeft een blijvende, optimale verdeling in de spouw, is waterafstotend en neemt geen vocht op.

- Isolatieschuim (Aminotherm): Dit is speciaal nieuw ontwikkeld UF-schuim die in vloeibare vorm wordt geleverd en ter plekke wordt verwerkt. Het isolatieschuim maakt gebruik van lucht en plakt en zwelt niet na aanbrengen. Tevens is het zeer dampdoorlatend, waterafstotend en ademend. Takkenkamp Isolatie is hiermee één van de vier geselecteerde bedrijven binnen Nederland die Aminotherm mag aanbrengen.

Takkenkamp Isolatie is een professioneel en no-nonsens bedrijf met een uitstekende staat van dienst. Wij bewaken de kwaliteit van onze dienstverlening continue en besteden veel aandacht aan ontwikkeling van onze mensen.