Dier van de week: moeder en zoon Bertha en Jantje zoeken samen een rustig plekje

Bertha en Jantje. © Dierenbeschermingscentrum Limburg

Zuid-Limburg -

In Dierenbeschermingscentrum Limburg zitten tientallen honden, katten, konijnen en vogels die dolgraag een nieuw baasje willen. Elke week zet Saskia Thijssen een dier in het zonnetje. Deze week zijn dat moeder en zoon konijn: Bertha en Jantje.

Redactie

Wie zijn Bertha en Jantje?

„Bertha en Jantje zijn twee konijnen die samen zijn gevonden. Volgens mensen in de buurt van de vindplaats liepen ze al een tijdje op straat rond maar niemand herkende de konijnen. Ze zijn naar het dierenasiel gekomen omdat een leven op straat niets voor ze is.”

Omschrijf hun karakters en hoe oud zijn ze?

„Moeder Bertha is geschat op een jaar of twee, drie. Jantje is naar schatting een half jaar oud. Bertha is erg bang voor mensen en duikt weg als je bij haar in de buurt komt. Echt kwalijk kunnen we haar dat niet nemen want wie weet hoe lang ze, zonder contact met mensen, op straat heeft moeten overleven. Jantje is een stuk socialer. Hij komt graag naar je toe om wat lekkers of een knuffel te halen. We plaatsen hen enkel samen en hebben goede hoop dat Bertha een stuk rustiger gaat worden zodra ze zich op haar plek voelt.”

Een mannetje een vrouwtje. Kunnen die wel samen?

„Jazeker! Een mannetje en een vrouwtje bij elkaar houden is zelfs de beste combinatie bij konijnen. Natuurlijk laat je vooraf dan wel de dieren castreren en steriliseren om ongewenste nestjes te voorkomen. Jantje en Bertha zijn door onze dierenarts al geholpen.”

Heb jij een plekje in de tuin voor dit mooie duo? Neem dan contact op met limburg@dierenbescherming.nl.