RIVM stelt vaccinatiecijfer bij: bijna kwart miljoen minder prikken gezet

Print
RIVM stelt vaccinatiecijfer bij: bijna kwart miljoen minder prikken gezet

Afbeelding: Hollandse Hoogte / Sander Koning

Het geschatte aantal coronavaccinaties is met 220.000 naar beneden bijgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Door „een programmeerfout” zijn op 13 april te veel vaccinaties gerapporteerd. Op die dag voerde het instituut een nieuwe rekenmethode in en werden achterstanden weggewerkt. Het aantal gezette prikken schoot in één keer met circa 700.000 omhoog. Een overschatting, zo blijkt nu.

Tijdens het programmeren van de nieuwe rekenmethode is een fout gemaakt, waardoor het aantal gezette vaccinaties door huisartsen en zorginstellingen met zo’n 10 procent is overschat. Voor het totaal aantal gezette vaccinaties, waar dus ook die door bijvoorbeeld de GGD’en bij zijn gerekend, is de overschatting zo’n 4 procent.

Lees ook: Experts bezorgd: halen we de 70 procent gevaccineerden? ‘Strijd om priktwijfelaar in cruciale fase’

Het Outbreak Management Team (OMT) uitte in zijn jongste advies zorgen over het achterblijven van de registratie van het aantal gezette coronavaccins. Volgens het OMT staat naar schatting 70 procent van het aantal gezette vaccinaties in het landelijke vaccinatieregister. 90 procent van die geregistreerde vaccinaties komt van de GGD’en. Vooral van huisartsen en instellingen ontbreekt informatie.

Om toch zo precies mogelijk in te kunnen schatten hoeveel mensen gevaccineerd zijn, maakt het RIVM gebruikt van een schattingsmethode. Die is onder meer gebaseerd op het aantal geleverde vaccins en een inschatting van het percentage vaccin dat wordt verspild (zo’n 1 procent). Het RIVM roept huisartsen en zorginstellingen op achterstallige vaccinregistratie bij te werken.

Eind januari stelde de instantie het aantal vaccinaties ook al eens bij, toen met 100.000 naar boven, terwijl het een dag later vanwege een foutieve dubbeltelling weer naar beneden gecorrigeerd werd. Met de zoveelste aanpassing van het aantal gezette prikken in het vaccinatieprogramma ontstaat het beeld van een voortdurend ‘gegoochel’ met de getallen.

Lees ook: Alarm om lage bereidheid tot vaccineren: waar komt het wantrouwen tegen inenten vandaan?

Een RIVM-woordvoerder bestrijdt dat. ,,Dit is een kleine bijstelling, die we uit oogpunt van transparantie en duidelijkheid melden. Omdat we bij huisartsen en zorginstellingen nog steeds aan het schatten zijn, kun je nu eenmaal niet met drie cijfers achter de komma duidelijk krijgen hoeveel er gezet is.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee