Bestuursvoorzitter Martin Paul vertrekt bij Universiteit Maastricht

Print
Bestuursvoorzitter Martin Paul vertrekt bij Universiteit Maastricht

Martin Paul vertrekt als bestuursvoorzitter bij de Universiteit Maastricht. Afbeelding: Archief Marcel van Hoorn

Maastricht / Itteren -

Martin Paul (63) vertrekt als voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Maastricht. De geboren Duitser gaat met ingang van 1 november aan de slag als rector van de Ruhr-Universität in het Duitse Bochum.

Paul heeft dat zelf donderdag in een videoboodschap bekendgemaakt. Martin Paul is sinds 2008 verbonden aan de UM. Onder zijn leiding profileerde de universiteit zich sterk als een internationaal georiënteerde organisatie.

In de persoonlijke videoboodschap aan studenten en medewerkers kondigt hij aan na precies tien jaar bestuursvoorzitter te zijn geweest, terug te treden en haast hij zich - met een knipoog - daaraan toe te voegen: „Wees gerust, niet een nieuw schandaal.” Hij vindt het moeilijk om Maastricht te verlaten. Maar hij geeft ook aan halverwege in zijn derde en laatste termijn als bestuurder van de Universiteit Maastricht te verkeren. „De timing is niet verkeerd,” zegt hij al vertrekt hij dus anderhalf jaar eerder dan het einde van zijn derde termijn. Tegenover universiteitsblad Observant zegt hij daarover: „Ik kon niet tegen Ruhr Universität Bochum zeggen: bel me maar over twee jaar.”

In zijn boodschap benadrukt hij dat de UM een glanzende toekomst voor zich heeft en er de afgelopen jaren veel bereikt is. Maar in de zes maanden dat hij nog in Maastricht actief is, zal hij zich nog inzetten voor het strategisch programma voor de komende vijf jaar. „En laten we er alles aan doen om de universiteit de ontmoetingsplek te maken van kennis, nieuwsgierigheid en diversiteit. Ik verheug me er op dit te met jullie te bereiken voordat ik vertrokken ben”, besluit hij.

Martijn Paul is geboren in Sankt Ingber in het Saarland, van huis uit klinisch farmacoloog. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Heidelberg in Duitsland en deed zijn promotieonderzoek in farmacologie aan de Universiteit van Californië in San Diego. Na zijn afstuderen in 1986 was hij werkzaam als onderzoeker in de cardiovasculaire geneeskunde aan de Universiteit van Harvard en het Brigham & Women’s ziekenhuis in Boston. In 2008 kwam hij naar Maastricht om decaan van de faculteit Health Medicine and Life sciences te worden. Sinds 2011 is hij voorzitter van het college van bestuur van de universiteit.

Bestuursvoorzitter Martin Paul vertrekt bij Universiteit Maastricht
Martin Paul (in toga), naast prinses Beatrix in 2017 in Theater aan het Vrijthof bij de uitreiking van een eredoctoraat aan de Duitse bondspresident Joachim Gauck Foto: Harry Heuts .

De Ruhr Universität Bochum telt 43.000 studenten en ruim 5.800 medewerkers en twintig faculteiten. „Bochum’ is één van de tien grootste universiteiten van Duitsland. ‘Maastricht’ telt zo’n 20.000 studenten en 4.400 medewerkers. In een toelichting zegt Paul dat beide universiteiten - uitgezonderd de schaalgrootte - op elkaar lijken. „De universiteit van Bochum zit in een interessante omgeving met de missie het oude industrielandschap van de Ruhr-regio door kennis, wetenschap en cultuur te transformeren”, zegt hij.

De procedure voor een opvolger van Paul bij de Universiteit Maastricht wordt zo snel mogelijk opgestart door de Raad van Toezicht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee