Lambert van den Berg was medeoprichter van amateurkunstschildersclub Licht en Kleur

Print
Lambert van den Berg was medeoprichter van amateurkunstschildersclub Licht en Kleur

Afbeelding: archief Heemkundevereniging Geleen

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Lambert van den Berg werd geboren in Uden, 6 december 1916. Hij was een van de medeoprichters van amateurkunstschildersclub Licht en Kleur in Geleen.

Zijn onbezorgde en vrolijk leven eindigde toen hij acht jaar oud was en zijn vader stierf. Toen de oorlog was uitgebroken, ging hij in 1941 naar de Staatsmijn Maurits in Limburg om ondergronds aan de slag te gaan. Op die manier voorkwam hij dat hij in Duitsland tewerk werd gesteld.

Licht en Kleur

In 1955 was Lambert, samen met vier van zijn schildersvrienden, Twan Kremers, Rien Kerdel, Thei Storcken en Theike Penders, medeoprichter van de amateurkunstschildersclub Licht en Kleur. Aanvankelijk schilderden zij enkele jaren bij hem thuis boven op zolder. Eerst in de Bernardstraat 2 en later in de Kievitstraat te Geleen. Was het in de winter op zolder te koud dan stond het schilderij, waaraan hij bezig was, de hele week in de ‘goeie kamer’ en moest zijn vrouw de kinderen ervan weghouden. In de week van Pasen 1956 vond de eerste schilderijenexpositie van Licht en Kleur plaats. Inmiddels had de club een groot aantal nieuwe leden kunnen inschrijven.

Emigratie

Op 15 mei 1961 emigreerde Lambert naar Adelaide in Australië. Hij startte daar een huisschildersbedrijf, dat binnen enkele jaren floreerde. Verder gaf hij nog les aan amateurschilders. Aanvankelijk had hij het heel moeilijk in dit nieuwe land, sprak de taal nog niet, moest lang en hard werken en verdiende weinig. Maar langzaamaan verbeterde de situatie en kon het gezin zich wat meer permitteren.

Bij het twintigjarig bestaan van Licht en Kleur was hij voor enkele weken terug in Geleen en genoot volop van het weerzien van zijn oude vrienden. In de jaren dat hij weg was, bleef hij het contact met zijn vrienden in Geleen onderhouden. Er werd gecorrespondeerd en zelfs films uitgewisseld.

Op latere leeftijd werd hij geplaagd door heimwee. Later bij een bezoek aan Twan Kremers in Geleen verzuchtte hij, zittend in een tuinstoel in het zonnetje: „Australië is een heel mooi land, een paradijs, maar was het maar wat dichterbij”. Lambert overleed te Adelaide Australië op 21 november 1984, 67 jaar oud.

Heemkundevereniging Geleen besteedt met een expositie aandacht aan de oprichters van Licht en Kleur. Als de omstandigheden het toelaten vanaf 29 mei tot 7 augustus.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen