3 tips voor het kiezen van een schutting

Print
3 tips voor het kiezen van een schutting

Een schutting is onmisbaar in een tuin. Het zorgt voor privacy en heeft een grote invloed op de sfeer. Je kunt er dan ook een goede basis mee neerzetten waar je de verder inrichting van de tuin op kunt afstemmen. Maar welke schutting wordt het? Een houten schutting of juist liever een tuinafscheiding van ander materiaal? In de vandentop webshop kun je een handig overzicht vinden van alle mogelijkheden. Weet je nog helemaal niet wat je wilt? Lees dan hieronder de drie tips waar je alvast over na kunt denken, zodat de keuze wat gemakkelijker wordt.

Hoe belangrijk is privacy?

De meeste mensen plaatsen een schutting om privacy te hebben in hun tuin. Daarom wordt ook vaak gekozen voor een standaard hoogte van 180 cm. Voordat je een schutting kiest, kun je dus nadenken over hoe belangrijk privacy voor jou is. Wil je dat niemand van buitenaf de tuin in kan kijken? Of is dat juist helemaal geen probleem? Misschien vind je privacy wel belangrijk, maar hoeft de schutting ook niet potdicht te zijn. Voor al die wensen zijn er schuttingen verkrijgbaar. Met een rabatschutting heb je bijvoorbeeld een zichtdichte schutting en weet je zeker dat een voorbijganger jou niet kan zien zitten. Er zijn ook tuinschermen met een ‘gemiddelde’ doorkijk, waarbij er een kleine ruimte zit tussen de planken. Men kan dan schuin tussen de planken door wel een glimp opvangen van de tuin, maar je zit niet volledig in het zicht. En als het je niet uitmaakt dat mensen de tuin kunnen zien, dan heb je ook trellisschermen of kun je kiezen voor een tuinhek in plaats van een schutting.

Hoe lang moet de schutting blijven staan?

Niet alle soorten schuttingen gaan even lang mee. Daarom is het goed om van tevoren te bepalen hoe lang je deze wilt laten staan. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel de keuze voor het materiaal van de tuinafscheiding. Er zijn veel houtsoorten mogelijk, maar de levensduur is verschillend. Zo gaat geïmpregneerd vuren vaak ruim tien jaar mee en als je dat te kort vindt is hardhout een betere keuze. De levensduur van hardhout is gemiddeld zo’n twintig jaar.

Hoef je niet persé een houten schutting? Dan kan composiet ook nog een optie zijn. Of wellicht een schutting van betonplaten of natuursteen. Dat geeft een heel andere uitstraling en zal niet vergaan, zoals bij hout wel het geval is.

Is onderhoud een probleem?

Niet iedereen is graag bezig met zijn tuin. Als dat ook niet jouw ding is, dan is het goed om na te denken over hoeveel tijd je wel wilt besteden aan het onderhoud van je schutting. Want ook dat kan de keuze voor het materiaal beïnvloeden. Houten schuttingen vergrijzen door zon en regen. Als je dat niet mooi vindt, is het nodig om het te behandelen met olie of beits. Dat kost dus tijd, maar het zorgt er aan de andere kant ook voor dat je langer kunt genieten van je schutting.

Composiet heeft als voordeel dat het geen onderhoud nodig heeft en toch ook een natuurlijke uitstraling. Dat kan dus de oplossing zijn als je geen zin hebt om aan de slag te moeten met olie of beits. Maar het prijskaartje is ook hoger, dus het moet wel bij je budget passen.

Weet je nu al wat meer waar je voorkeur naar uit gaat? Dan nog een laatste tip: je kunt ook een afspraak maken om langs te gaan bij Vandentop Tuinhout in Barneveld. Je kunt dan verschillende schuttingen eens van dichtbij bekijken en al je vragen stellen om tot een goede keuze te komen.

Op onze website vind je ons complete assortiment tuinhout. Van schuttingen, tuindeuren en vlonders tot overkappingen, gevelbekleding, houtbouw-materialen en ijzerwaren.