Maak (digitaal) kennis met de grandeur van Kasteel Amstenrade

Print
Maak (digitaal) kennis met de grandeur van Kasteel Amstenrade

De torenzaal van Kasteel Amstenrade. Afbeelding: archief Martin van der Weerden

Amstenrade -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Deze week gaat het over de pracht en praal van Amstenrade.

Mijmeren over Assepoester en haar prins of Romy Schneider als Sissi. Binnenkort is er mee te genieten via een digitale lezing en later een rondleiding.

Tijdens mijn fietstochten kom ik regelmatig door Amstenrade. Na het industriële en moderne van de Oude Mijnstreek kom je dan in een compleet andere wereld. Al rond het jaar 1200 moet hier een burcht gestaan hebben van de heren Van Amstenraedt. Restanten daarvan zijn nog te zien in de huidige vierkante toren. Het graafschap Amstenrade en Geleen omvatte de dorpen Oirsbeek, Amstenrade, Bingelrade, Jabeek, Schinveld en Brunssum.

Voor de Franse revolutie behoorde Amstenrade tot het graafschap Valkenburg, dat samen met de graafschappen Daelhem en ‘s-Hertogenrade (’Rode le Duc’) de Landen van Overmaas vormde. Aan het einde van het ancien régime kochten diverse rijke Luikse families hier een maison de campagne, onder wie de Luikse bankier Nicolaas Willems. Hij kocht het graafschap Amstenrade-Geleen en ook het bijbehorende kasteel. Willems liet het oude kasteel Amstenrade slopen en naar ontwerp van de Luikse architect Barthélemy Digneffe in neoclassicistische stijl herbouwen. Toen hij in 1788 ongehuwd overleed werden zijn bezittingen via een getrouwde nicht eigendom van de familie De Marchant et d’Ansembourg, die tot heden eigenaar en bewoner is van kasteel Amstenrade. Het kasteel en omringende landgoed werden volledig heringericht volgend de mode van rond 1800, de Franse Empire. Grote delen van het kasteel zijn in die staat bewaard gebleven.

Lezing en rondleiding

Het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) verzorgt binnenkort een digitale lezing en virtuele wandeling door Anne Rose Orbons. Houd de sociale media in de gaten. Op 18 september is het mogelijk om zelf te gaan kijken tijdens een rondleiding onder haar deskundige leiding. Dan zal ook de kerk van Amstenrade bezocht worden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen