Komend weekend geen fans welkom bij eredivisieduels

Print
Komend weekend geen fans welkom bij eredivisieduels

Bij de wedstrijd tussen ADO en Fortuna waren afgelopen weekeinde toeschouwers welkom. Afbeelding: ANP

Tijdens de 31e speelronde de Eredivisie zullen er geen fans aanwezig zijn, dat melden meerdere bronnen rondom Eredivisie-clubs. Dit betekent bijvoorbeeld dat Ajax zijn waarschijnlijke kampioenswedstrijd tegen FC Emmen weer in een leeg stadion zal moeten afwerken.

Ook Heracles Almelo, Fortuna Sittard, RKC Waalwijk, Vitesse, FC Utrecht, ADO Den Haag, FC Groningen en PSV spelen komende speelronde een thuiswedstrijd, maar ook zij zullen dat moeten doen zonder publiek. Fortuna Sittard zou thuisspelen tegen FC Twente, VVV moet op bezoek bij Heracles Almelo. Die wedstrijd werd verplaatst naar zaterdag voor het geval dat er publiek bij aanwezig mocht zijn.

De directie van de KNVB noemt het besluit zeer teleurstellend. „Alles is vorig weekend prima verlopen, net als in augustus en september, maar omdat de wetswijziging langer duurt vanwege redenen waar wij geen invloed op hebben, is er geen vervolg of continuïteit. In alle contacten van de KNVB, ECV en CED met ’Den Haag’ werd steevast aangegeven dat het voetbal juist een deel van de oplossing was.”

Losse flodder

„Als de succesvol verlopen pilot (nota bene helemaal in lijn met de doelstellingen van stichting Open Nederland) op deze wijze niet wordt gecontinueerd, dan kunnen we helaas alleen maar constateren dat deze pilot slechts een losse flodder was”, zo stelt de voetbalbond. „Niet uitlegbaar richting de clubs en fans, zeker niet die onvolledige speelronde 36 van de Keuken Kampioen Divisie. Als de wet zoals nu wordt gezegd pas in de tweede helft van mei ingaat, dan zijn de competities al afgelopen. Hopelijk komt het kabinet dus snel terug op dit besluit of wordt de wetswijziging alsnog met spoed doorgevoerd.”

Lees ook: Fans lopen nauwelijks warm voor wedstrijden in eerste divisie: Roda en MVV krijgen plekken niet gevuld

Eerste divisie

Een niveau lager in de eerste divisie zijn zoals afgesproken de supporters wel gewoon welkom. Dit betekent dat Cambuur zijn vorige week behaalde titel wel kan vieren met een deels gevuld stadion. Bij Roda JC, dat thuis speelt tegen Jong AZ, mogen er maximaal 1950 toeschouwers komen dit weekend. Voor MVV geldt tegen FC Volendam een maximum van 900 toeschouwers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee