KNVB en koepelorganisaties: losse flodder valt niet uit te leggen

Print
KNVB en koepelorganisaties: losse flodder valt niet uit te leggen

Een beperkte hoeveelheid publiek op de tribune bij Sparta - VVV, afgelopen weekend. Afbeelding: Pro Shots/Mischa Keemink

De KNVB en de koepelorganisaties van de Eredivisie (ECV) en Keuken Kampioen Divisie (CED) hebben vol onbegrip gereageerd op het kabinetsbesluit om de landelijke pilot met toegangstest vooralsnog niet te verlengen.

Dat betekent onder meer dat de stadions tijdens de komende speelronde van de eredivisie, met de mogelijke kampioenswedstrijd van Ajax zondag tegen FC Emmen in de Johan Cruijff ArenA, leeg dienen te blijven.

Prima verlopen

„Dit besluit is zeer teleurstellend”, laten de KNVB, de ECV en de CED in een gezamenlijke verklaring weten. „Alles is vorig weekend prima verlopen, net als in augustus en september, maar omdat de wetswijziging langer duurt vanwege redenen waar wij geen invloed op hebben, is er geen vervolg of continuïteit.”

De drie organisaties doelen op de wijziging van de wet Publieke Gezondheid, die langer op zich laat wachten dan de eerder geplande 1 mei. In de eerste divisie wordt alleen vrijdag in beperkte mate nog publiek ontvangen, maar dat stond eerder al gepland voor de pilot. Vooralsnog blijft het ook hierbij, net als in de eredivisie. Dat betekent ook dat van de 36e speelronde twee wedstrijden zonder supporters moeten worden gespeeld omdat deze gepland staan voor 2 en 3 mei.

Lees ook: Fans lopen nauwelijks warm voor wedstrijden in eerste divisie: Roda en MVV krijgen plekken niet gevuld

Deel van de oplossing

„In alle contacten van de KNVB, ECV en CED met ‘Den Haag’ werd steevast aangegeven dat het voetbal juist een deel van de oplossing was. Als de succesvol verlopen pilot (nota bene helemaal in lijn met de doelstellingen van stichting Open Nederland) op deze wijze niet wordt gecontinueerd, dan kunnen we helaas alleen maar constateren dat deze pilot slechts een losse flodder was. Niet uitlegbaar richting de clubs en fans, zeker niet die onvolledige speelronde 36 van de Keuken Kampioen Divisie”, aldus de KNVB, de ECV en de CED.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee