‘Pauze CoronaMelder niet dramatisch voor bestrijding epidemie’

Print
‘Pauze CoronaMelder niet dramatisch voor bestrijding epidemie’

‘Mensen moeten vooral zichzelf blijven melden bij klachten’ zegt Marion Koopmans. Afbeelding: ANP JEROEN JUMELET

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat het voor de bestrijding van de epidemie niet heel veel uitmaakt dat de CoronaMelder gebruikers twee dagen geen meldingen geeft als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft de melder tijdelijk uit de lucht gehaald, om te controleren of privacyproblemen met de app zijn opgelost.

Lees ook: Tijdelijk geen meldingen CoronaMelder wegens privacyproblemen

Volgens het RIVM heeft de CoronaMelder de meeste toegevoegde waarde als mensen veel „onbekende contacten” hebben. Zulke contacten hebben mensen nu vanwege de nog steeds geldende lockdown weinig. Door het openen van de terrassen en de afschaffing van de avondklok afgelopen woensdag neemt het aantal onbekende contacten weliswaar toe, maar relatief gezien zijn het er nog steeds weinig, aldus een woordvoerder van het instituut.

Voor sommige mensen is de CoronaMelder echter ook nu een belangrijk instrument, bijvoorbeeld omdat ze dagelijks met het openbaar vervoer naar hun werk reizen. Het RIVM hoopt dan ook dat de melder snel weer gebruikt kan worden. „Maar hoe meer versoepelingen, hoe belangrijker hij wordt voor de infectiebestrijding.”

Ook viroloog Marion Koopmans denkt dat het effect van de pauze „niet dramatisch” is voor de bestrijding van de coronaepidemie, omdat slechts een kwart van de Nederlanders de app heeft gedownload. „Het belangrijkste is dat mensen zichzelf blijven melden bij klachten”, aldus Koopmans.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee