Autobiografie van Dunja Mucha uit Doenrade moet mensen inspireren om over onzichtbare schaamte te praten

Print
Autobiografie van Dunja Mucha uit Doenrade moet mensen inspireren om over onzichtbare schaamte te praten

Dunja Mucha. Afbeelding: Luciën Krul, LK Photography

Doenrade -

De 41-jarige Dunja Mucha uit Doenrade schaamde zich sinds haar zevende levensjaar voor wie ze was. Ze besloot zich vijf jaar geleden te laten opnemen bij GGZ en heeft haar levenslust weer teruggevonden. Over haar ervaringen en kantelpunt in haar leven, heeft ze het boek ‘Met één been op het flatgebouw’ geschreven.

Het boek is autobiografisch en vertelt over de transformatie van overleven naar leven. Dunja was jarenlang ongelukkig vanwege zware depressies. Wás, want ze heeft weer plezier in het leven. Met het uitbrengen van dit boek, wil ze met name de impact van onzichtbare schaamte aan het licht brengen en de taboe doorbreken op psychische kwetsbaarheid en psychisch lijden.

Het verhaal

De hoofdpersoon in het boek heet Linda. Voor het oog van de buitenwereld heeft Linda het dik voor elkaar, maar niets is wat het lijkt: onzichtbare schaamte heeft haar meer schade berokkend dan ze doorhad. Dertig jaar lang heeft ze vele overlevingsstrategieën toegepast om maar niet met haar grootste verdriet geconfronteerd te worden. Op haar zevenendertigste komt Linda in een geagiteerde depressie terecht en wil ze nog maar één ding: weg uit de situatie waar ze zich in bevindt. Ze laat zich vrijwillig opnemen bij GGZ en is vastberaden deze laatste kans te benutten om te leren leven.

Lees ook: De boeksuggestie: Het boek ‘M.R. Soldaat voor Oranje’ van Math Hendrix uit Urmond dat vertelt over zijn overleden oom

Met het uitbrengen van haar boek, hoopt ze het verschil te kunnen maken en schaamte te doorbreken. „Ik ben nu de vrouw, die ik vroeger altijd wilde worden. Daar heeft het schrijven van dit boek mij bij geholpen. Ik kan nu zeggen dat ik trots ben op mezelf en dat is het mooiste gevoel dat er is.” Naast schrijven is Dunja ook kunstenares (de cover van het boek is een eigen ontwerp) en vestigingsmanager van Stichting Creatief Herstel in Limburg.

Haar boek is verkrijgbaar voor 23,95 euro op de website: wwww.dunjacreates.com.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee