Handballers zeker van EK na zege op Turkije

Print
Handballers zeker van EK na zege op Turkije

De handballers na de eerdere winst op Slovenië. Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De Nederlandse handballers hebben met een knappe uitzege op Turkije plaatsing voor het Europees kampioenschap in 2022 afgedwongen.

De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson won in een lege sporthal in Eskisehir met 32-24. Oranje behield daarmee de tweede plaats in de kwalificatiepoule, die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de eindronde.

Beste nummer drie

De handbalmannen moeten zondag in de thuisbasis in Almere nog de laatste groepswedstrijd spelen tegen Polen. Die ploeg won verrassend met 27-26 van koploper Slovenië en kan zondag met een zege Nederland nog van die tweede plek verdringen. Maar ook bij een nederlaag kan Oranje het EK niet meer ontgaan omdat de ploeg dan hoe dan ook tot de beste vier nummers 3 van alle kwalificatiegroepen behoort. Ook die landen bemachtigen een EK-ticket.

De Nederlandse handballers deden pas één keer mee aan een EK. Dat was in januari 2020 in Noorwegen. Toen werd de ploeg uitgeschakeld in de groepsfase.

Luc Steins

Hoekspeler Alec Smit was een van de uitblinkers bij Oranje. Hij scoorde zes keer. Erkend topschutter Kay Smits noteerde vijf treffers. Sterspeler Luc Steins bleef lang op de bank. De vedette van de ploeg speelde alleen het laatste kwartier mee. Dani Baijens, Rutger ten Velde, Iso Sluijters en Samir Benghanem maakten ieder vier doelpunten.

De mannen van Richardsson kenden een sterk begin, waarin ze al snel een riante voorsprong namen (13-7). De Turken oogden in die fase wat machteloos, maar ze kwamen tegen het einde van de wedstrijd goed terug. Bij rust was de stand 15-12 in het voordeel voor Nederland.

Feestje vieren

In de tweede helft bleef het gastland, dat nog geen wedstrijd won in de kwalificatie, goed aandringen. Pas vanaf de stand 22-21 slaagde het Nederlands team erin de eigen dekking wat compacter te zetten. Door het inbrengen van Steins kwam er meer snelheid en beweging in de ploeg. Het gevolg was dat Turkije amper nog doelman Bart Ravensbergen wist te passeren en dat de schoten op het Turkse doel bijna allemaal raak waren.

„Het was misschien niet onze allerbeste wedstrijd, maar de winst is wel heel belangrijk. We gaan zo op onze hotelkamer naar de wedstrijd tussen Slovenië en Polen kijken en hopelijk kunnen we na afloop een klein feestje vieren”, zei spelverdeler Baijens na de wedstrijd op Ziggo Sport.

Meer snelheid

Baijens vervulde het grootste deel van de wedstrijd de rol van Steins. Richardsson spaarde zijn belangrijkste speler, die ook nog volop actief is voor zijn club Paris Saint-Germain. „We hadden wat slechte fases, waarin we wat slordig waren, maar in de tweede helft pakten we het goed op. En met Luc in de ploeg erbij, kwam er meer snelheid en scoorden we een stuk makkelijker.”

De Nederlandse handballers deden pas één keer mee aan een EK. Dat was in januari 2020 in Noorwegen. Toen werd de ploeg uitgeschakeld in de groepsfase.

Hoekspeler Alec Smit was een van de uitblinkers bij Oranje. Hij scoorde zes keer. Erkend topschutter Kay Smits noteerde vijf treffers. Sterspeler Luc Steins bleef lang op de bank. De vedette van de ploeg speelde alleen het laatste kwartier mee.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee