Grapperhaus blijft overtuigd van nut avondklok tijdens corona

 © ANP

De avondklok heeft volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wel degelijk nut gehad de afgelopen maanden. „Ik ben overtuigd aanhanger van de gedachte dat de avondklok ons geholpen heeft”, zei de bewindsman vrijdag.

Redactie

De avondklok werd ingevoerd op zaterdag 23 januari en gold tot met afgelopen woensdagochtend 04.30 uur. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei deze week dat de ingrijpende maatregel nauwelijks effect heeft gehad. De opmerking van Kuipers verbaasde Grapperhaus. Het kabinet heeft daarom het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd inhoudelijk te reageren op de opmerkingen van Kuipers.

Lees ook: Avondklokboetes in Limburg leveren schatkist ruim 4 ton op

Volgens de minister liep de mobiliteit na de invoering van de avondklok met zo’n 10 procent terug. Handhavers zeggen dat het op straat rustiger werd en het blijkt volgens hem ook uit de mobiliteitscijfers van het RIVM en Rijkswaterstaat.

„Ik denk dat het heel goed is geweest dat we onszelf geholpen hebben door drie maanden met de avondklok te werken”, aldus de minister.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal