Ajax zet met 35e landstitel kroon op geslaagd seizoen

Print
Ajax zet met 35e landstitel kroon op geslaagd seizoen

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

In een lege Johan Cruijff ArenA, maar met duizenden supporters rondom het stadion, heeft Ajax de 35e landstitel veiliggesteld. De formatie uit Amsterdam bracht ook het thuisduel met FC Emmen tot een goed einde (4-0).

Jurriën Timber opende de score in de 10e minuut, met zijn eerste treffer in het betaalde voetbal. Sébastien Haller, Devyne Rensch en Davy Klaassen braken na rust het verzet van FC Emmen, dat in de vorige acht duels 18 punten had verzameld.

De titel van Ajax kwam allang niet meer als een verrassing. De club uit de hoofdstad was dit seizoen in eigen land oppermachtig, met het behalen van de landstitel en de KNVB-beker. De recordkampioen liep na de winterstop weg van de concurrentie, toen alle topduels op het programma stonden. Na de komst van recordaankoop Sébastien Haller, voor 22 miljoen euro overgekomen van West Ham United, viel het elftal in een plooi. De onverzettelijke Lisandro Martínez en Edson Álvarez werden basisspelers en schonken hun ploeg passie en kracht. Davy Klaassen kreeg aan aanvallende rol op het middenveld. Hij maakte 11 competitietreffers en vierde vijfmaal de belangrijke 1-0.

Veerkracht

Ajax toonde veerkracht, ook in de twee competitieduels met PSV toen het terugkwam van een achterstand. De arrestatie van Quincy Promes, de dopingstraf voor André Onana, de blessure van Daley Blind en het vergeten vinkje voor de naam van Haller op het inschrijvingsformulier voor de Europa League. Niets kon de club uit Amsterdam echt uit evenwicht brengen. Jeugdspelers als Ryan Gravenberch, Jurriën Timber en Devyne Rensch braken door en lieten zien dat het met de opleiding van Ajax nog goed functioneert.

Trainer Erik ten Hag ziet toekomst bij Ajax en verlengde vrijdag zijn contract tot medio 2023. De coach hoopt dat zijn selectie komende zomer eindelijk eens niet uit elkaar valt. Ajax moet verkopen. Maar als de kernspelers blijven en de talenten zich verder ontwikkelen, dan moet het met een paar gerichte aankopen de topclubs uit Europa beter partij kunnen bieden. Want internationaal gezien had het dit seizoen beter gekund, met uitschakeling in de groepsfase van de Champions League en in de kwartfinale van de Europa League.

Recordkampioen Ajax grijpt 35e landstitel en negende ‘dubbel’

Ajax is voor de 35e keer kampioen van Nederland geworden. De club uit Amsterdam was dit seizoen in eigen land oppermachtig. Ajax won twee weken geleden ook al voor de 20e keer de KNVB-beker.

De club uit de hoofdstad was al recordhouder met 34 landstitels. PSV werd 24 keer kampioen, Feyenoord was 15 keer de beste club van het land.

Ajax sloot acht keer eerder een seizoen af met de landstitel en winst van de KNVB-beker. De laatste keer dat de club de zogenoemde ‘dubbel’ won was in het voetbaljaar 2018/2019. Daarvoor gebeurde dat in 1966/1967, 1969/1970, 1971/1972, 1978/1979, 1982/1983, 1997/1998 en 2001/2002. PSV won de dubbel viermaal, Feyenoord drie keer.

Ajax won de laatste vijf prijzen in het Nederlandse voetbal. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal werd in het begin van dit seizoen niet gespeeld vanwege corona.

Kijk ook naar Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot 29 april 2021. Video: De Limburger