Handballers tweede in kwalificatiegroep na zege op Polen

Print
Handballers tweede in kwalificatiegroep na zege op Polen

Luc Steins wist tegen Polen zes keer het net te vinden. Afbeelding: Henk Seppen

De Nederlandse handballers hebben zich verzekerd van de tweede plek in de kwalificatiegroep voor het Europees kampioenschap in 2022. In de laatste groepswedstrijd in Almere versloeg Oranje, dat al zeker was van EK-deelname, Polen met 32-30.

De handballers van bondscoach Erlingur Richardsson hadden zich met de zege op Turkije van afgelopen donderdag al geplaatst voor het EK. Met een zege op Polen, dat donderdag nog verrassend Slovenië had verslagen, kon Oranje nog tweede in de groep worden en zo een betere uitgangspositie tijdens de loting afdwingen.

Tussensprint

In de eerste helft ontliepen beide ploegen elkaar nauwelijks. Onder aanvoering van vedette Luc Steins uit Voerendaal namen de Nederlandse handbalmannen een kleine voorsprong en gingen met 17-16 de rust in. In het begin van de tweede helft vergrootte Oranje met een ‘tussensprint’ en goed verdedigen de marge naar vijf: 23-18. Polen knokte zich echter weer terug naar 24-24, maar Oranje herpakte zich, liep weer uit naar een marge van vier treffers (29-25) en hield daarvan genoeg over voor de zege: 32-30.

Kay Smits was topscorer aan Nederlandse kant met 8 treffers. Luc Steins en Samir Benghanem scoorden zes keer. Rutger ten Velde was vier keer trefzeker en Bobby Schagen drie keer. Jorn Smits scoorde twee keer, Iso Sluijters, Alec Smit en Dani Baijens ieder één keer. In het andere duel in de groep versloeg Slovenië Turkije met 39-24, waardoor de Slovenen de groepswinnaar zijn.

„Dit is weer een volgende stap die we zetten”, zei doelman Bart Ravensbergen die meerdere goede reddingen had. „De vorige keer werden we met hakken over de sloot derde, nu zijn we tweede. Zeker het begin van de tweede helft was fenomenaal. Dat we zo weglopen bij Polen, daar zie je wat voor stap we hebben gezet.”

Dekking

Volgens Bobby Schagen is het echt niet normaal dat de ploeg zo genomineerd had. „De tweede helft heb ik echt genoten van de dekking die we hadden. De Polen wisten niet waar ze het moesten zoeken.” Beide spelers kijken uit naar het EK, waar het bereiken van de hoofdronde, mits een beetje gunstige loting, nu al als doel is gesteld. „Alleen de eerste ronde is niet meer goed genoeg voor ons”, zei Ravensbergen.

De Nederlandse handballers deden pas één keer mee aan een EK. Dat was in januari 2020 in Noorwegen. Toen werd de ploeg uitgeschakeld in de groepsfase.