Nieuwe verkeerscampagne richt zich op bestuurders die 10 tot 15 kilometer te hard rijden

 © Archief Bas Quaedvlieg

De jaarlijkse campagne over de maximumsnelheid in het verkeer richt zich deze keer vooral op automobilisten die 10 tot 15 kilometer te hard rijden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meldde maandag bij de start van de campagne dat automobilisten zich vooral binnen de bebouwde kom en op provinciale wegen slecht aan de snelheidslimieten houden.

Redactie

„Te hard rijden is een belangrijke oorzaak van verkeersongelukken, waarbij ook dodelijke slachtoffers vallen. Ieder ongeluk is er een teveel. Voorkom daarom dat je te hard rijdt, check regelmatig je snelheid”, stelt verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.

Volgens een schatting van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wordt een derde van alle dodelijke verkeersongevallen mede veroorzaakt door te snel rijden.

Lees ook: Lagere snelheid moet wegen Beekdaelen veiliger maken, maar er is kritiek op ‘plan zonder poen’

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat onder meer met borden langs de wegen en via sociale media wordt gewezen op de risico’s van te hard rijden. Automobilisten krijgen het advies langzamer te rijden als de situatie daarom vraagt, zoals in de omgeving van een school, bij drukte of bij slecht weer.

Ook onder meer gemeenten en provincies doen mee aan de campagne. Veilig Verkeer Nederland (VVN) biedt bewoners middelen aan om in eigen buurt campagne te voeren en heeft een online kennisquiz. Team Alert richt zich op jonge, onervaren verkeersdeelnemers.

Project 46 | De verhalen achter de verkeersslachtoffers in Limburg

Tienduizenden lezers volgden de voorbije maanden Project 46, de spraakmakende serie van De Limburger met aangrijpende verhalen achter dodelijke verkeersslachtoffers in Limburg. De serie van onze journalisten Rik van Hulst en Judith Janssen is helaas geëindigd. Beluister daarom nog eens de podcasts van Project 46.

Een podcast is een audioverhaal, te beluisteren via internet, op je pc of telefoon. Af te spelen op iedere gewenst moment. Van alle 20 afleveringen van Project 46 is een mooie podcast gemaakt. Je vindt ze op de website delimburger.nl/project46 en op Spotify en iTunes.

delimburger.nl/project46