Dodenherdenkingen in Westelijke Mijnstreek zonder publiek, maar wel digitaal te volgen

De Nederlandse vlag halfstok. © Getty Images/iStockphoto

Westelijke Mijnstreek -

De gemeenten in de Westelijke Mijnstreek moeten dinsdag door corona opnieuw op een alternatieve manier de dodenherdenkingen vieren.

Nick Bruls

De plechtigheden in Beek zijn live te volgen bij omroep BieOs. Inwoners wordt gevraagd individueel stil te staan bij het moment door bloemen te leggen bij struikelstenen of monumenten of door de speciale raamposter met de tekst ‘Beek Herdenkt’ op te hangen.

Lees ook: Beek herdenkt op 4 mei met raamposters

Burgemeester en wethouders van Beekdaelen leggen zonder publiek kransen in de kernen Nuth, Schinveld, Wijnandsrade, Schinnen en Hulsberg. In Nuth en Schinveld wordt tevens de Last Post geblazen.

Kranslegging

De toespraak van burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren, de kranslegging en het voorlezen van de 231 gevallenen in de gemeente wordt uitgezonden via omroep SOL2 en via de gemeentelijke online kanalen.

Bij zeven oorlogsmonumenten in Sittard-Geleen gaat de vlag halfstok. Op de Bloemenmarkt in Geleen en op de algemene begraafplaats in Sittard vindt een aangepaste herdenkingsplechtigheid plaats met een zeer beperkt gezelschap.

Berix-monument

Bij het Kapelaan Berix-monument in Stein houdt burgemeester Marion Leurs een toespraak. De ceremonie is te volgen via omroep BieOs.

Lees ook: Burgemeester spreekt op 4 mei bij monument, zonder publiek

Vorig jaar hielden Beek, Sittard-Geleen en Stein een gezamenlijke dodenherdenking. Toen sprak iedere burgemeester een deel van de toespraak uit vanuit het eigen gemeentehuis.