Uitleg over het chronogram op de plaquette bij Kasteel Stein
De kasteelruïne in Stein. — © DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS
Naar aanleiding van een artikel in VIA van 28 april over de plaquette bij Kasteel Stein, zijn er bij Bernard Bongers zo veel vragen binnengekomen, dat hij het chronogram van de plaquette graag uitlegt.
„In een chronogram worden de letters die tevens dienen als Romeinse cijfers vergroot weergegeven. In dit geval levert de tekst het volgende beeld op:
qUos rIte MarIae testor DeVotos. CertIora hInC fULCIent aUXILIa.
In deze tekst staan de volgende Romeinse cijferletters: 1 x M= 10001 x D= 5003 x C= 3002 x, L= 1001 x X = 10 4 x V/U (U=V)= 20 en 7 x I= 7.
Opgeteld is de uitkomst 1937, het jaar waarin bisschop Lemmens (op 31 mei) hulde kwam brengen aan Onze Lieve Vrouw en de steen zal hebben ingewijd.”
Betekenis
„Het maken van chronogrammen is niet zomaar wat. Het Latijn is tot daaraan toe, de eis dat de som van de cijferletters moet uitkomen op het beoogde jaartal kan de chronogrammist tot wanhoop drijven of hem op zijn minst slapeloze nachten bezorgen. Wat de tekst betekent? Wie ik hier aan Maria de verschuldigde eer zie bewijzen zal van nu af aan vast en zeker kunnen rekenen op haar hulp”, aldus Bernard Bongers.
Lees ook: Plaquette aan de poorttoren van de ruïne van Stein: herinnering aan Mariaviering in 1937