Oorlogsmuseum Overloon krijgt opgegraven Britse Lancaster bommenwerper uit België in ‘eeuwige bruikleen’

Het toestel boorde zich bij de crash meters diep in de grond en werd pas in 2016 geborgen.  © Oorlogsmuseum Overloon

Overloon -

De Britse bommenwerper die in 1945 crashte bij het Belgische Glabbeek en vijf jaar geleden werd opgegraven, is binnenkort te bezichtigen in het Oorlogsmuseum in Overloon.

Marcel van Lier

De ruim tweeduizend losse wrakstukken van de Lancaster NN775 zijn afgelopen vrijdag verdeeld over dertig kisten op twee grote aanhangers naar Overloon vervoerd. Het toestel wordt permanent tentoongesteld in de militaire hal van het museum.

De wrakstukken werden in kisten vervoerd. © Oorlogsmuseum Overloon

Het vliegtuig van de Britse luchtmacht werd op 5 maart 1945 getroffen door Duits afweergeschut en stortte neer in een moerassige weide bij Bunsbeek (B). Alle zeven inzittenden kwamen daarbij om het leven. Bij de opgraving in 2016 werden de lichamen van drie bemanningsleden geborgen. Zij kregen een laatste rustplaats op de Engelse begraafplaats vlakbij Leuven.

Het vliegtuigwrak wordt door de gemeente Glabbeek in eeuwige bruikleen gegeven aan het Oorlogsmuseum in Overloon, één van de weinige musea die voldoende ruimte hebben om de 21 meter lange bommenwerper met een vleugelspanwijdte van 31 meter een plek te geven. De Lancaster komt op een schuin dak te staan, met de neus naar beneden. Zo is het silhouet van het toestel goed te herkennen voor het publiek. Onder het dak wordt een tentoonstelling over de luchtoorlog ingericht en een film over ‘vrijheid’ vertoond. Ook het verhaal van het toestel en zijn bemanning zal hier een plek krijgen.