Minder coronaregels voor ingeënte Duitser

 © Hollandse Hoogte / Rob Engelaar Rob Engelaar

Duitsers die volledig zijn gevaccineerd of zijn genezen van Covid-19 hoeven zich binnenkort niet langer aan een aantal strenge coronamaatregelen te houden, net zoals mensen die negatief zijn getest op het virus.

Redactie

Het parlement in Berlijn buigt zich deze week over een wetsvoorstel van deze strekking, maar een meerderheid heeft zich er al achter geschaard.

Gevaccineerden en mensen die zijn hersteld krijgen sneller en zonder test toegang tot winkels, kappers en andere dienstverleners. Ook krijgt deze groep vrijstelling van de avondklok en recht op een ruimer aantal sociale contacten.

Bij terugkeer in Duitsland hoeven ze niet in quarantaine, behalve als ze terugkomen uit een gebied waar een virusvariant hardnekkig rondgaat. Een mondkapje en de afstandsregels blijven wel gewoon gelden. Sommige deelstaten passen onderdelen van de nieuwe regels, die waarschijnlijk zaterdag officieel ingaan, alvast toe.

Ruim een op de twaalf van de 84 miljoen Duitsers is inmiddels volledig gevaccineerd en 3 miljoen inwoners zijn genezen verklaard van Covid-19.