Benzineprijs stoot bijna door plafond uit 2012 heen

 © ANP

Redactie

Met de aanhoudende opmars in de voorbije maanden heeft de prijs van 1 liter benzine het recordniveau uit 2012 dicht in zicht gekregen.

De benzineprijs die vanaf vorig jaar maart nog een duikvlucht maakte als gevolg van de uitbraak van de pandemie, laat sinds de start van het nieuwe jaar een forse stijging zien. De adviesprijs voor Euro95 (E10) gemeten door UnitedConsumers is daarbij maandag opgelopen tot 1,889 euro. Daarmee is de piek van 1,895 euro uit 2012 bijna bereikt. Ook de prijs van diesel staat met 1,5119 euro inmiddels weer dicht bij de piek van 1,558 euro die eveneens in 2012 werd aangetikt.

De benzineprijs volgt daarmee de stevige voortgang van de olieprijzen die vanaf het eerste kwartaal van dit jaar al bezig zijn met een indrukwekkende herstelbeweging. Zo is de Brent-prijs met 67 dollar per vat al weer terug naar het niveau van voor de start van de coronacrisis.

OPEC en vaccins

Het vooruitzicht op een heropening van de economie ergens later dit jaar met de uitrol van het vaccinatieprogramma heeft het zwarte goud een forse impuls gegeven, Daarnaast hebben leden van oliekartel OPEC een grote bijdrage geleverd aan de forse stijging door lange tijd de oliekraan dichter te draaien.

Bij veel lokale tankstations ligt de benzineprijs nog flink onder de adviesprijs. Om consumenten over te halen naar hun pomp te komen, hanteren de grote oliemaatschappijen kortingen op de prijs.