Veiligheidsberaad wil toegangstesten ‘kraakhelder’ hebben

Hubert Bruls. © ANP/HH

Redactie

Het testen voor toegang moet kraakhelder zijn voor mensen. Dat heeft het Veiligheidsberaad maandagavond aan het kabinet geadviseerd. Zorgminister Hugo de Jonge kwam het toegangstesten toelichten tijdens het overleg van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s.

De burgemeesters vinden vooral dat de communicatie over het testplan beter moet. Het toegangstesten is nu nog veel te ingewikkeld. „Het kabinet moet zo concreet mogelijk alle activiteiten benoemen die mogelijk worden door het testen”, zei voorzitter Hubert Bruls na afloop van het beraad. Het gaat volgens hem dan over activiteiten die op dat moment nog niet kunnen door de coronaregels. Bijvoorbeeld het bezoeken van musea die volgens de stappen in het openingsplan gesloten moeten blijven.

Stap een van dit plan is gezet. Hierdoor mochten onder meer de terrassen weer open.

Lees ook: ‘30 procent Nederlanders heeft antistoffen corona’

Niet alle burgemeesters staan te springen om het toegangstesten. „Ik ben best wel sceptisch over al dat getest. Als straks stap twee ingaat, hebben wij nog anderhalve maand totdat de situatie weer bijna normaal is en wij alle vrijheden weer terug hebben. Eerlijk gezegd vind ik het best veel gedoe om voor die anderhalve maand ook nog een testparcours naast het stappenplan te hebben. Zet alle inzet die we hebben nog op dat stappenplan en het zo snel mogelijk vaccineren van de samenleving. Richt daar de energie op en laten we het niet onnodig ingewikkeld maken”, vat burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht de kritiek samen.

De Jonge ziet vooral kansen. „Met het testen kunnen we eerder en meer activiteiten mogelijk maken. Zodra het testen niet meer nodig is, stoppen we er weer mee.”

Lees ook: De Jonge: ‘Zoek alvast een camping, maar wacht tot volgende week met boeken’