Doek valt na 120 jaar voor Berlijns vliegveld Tegel

 © AFP

ANP

Het vliegveld Tegel vlakbij het centrum van Berlijn is met ingang van woensdag definitief geen luchthaven meer.

De functies worden overgenomen door de nieuwe luchthaven Berlin-Brandenburg. De deelstaat, gemeente, projectontwikkelaars en bouw staan te trappelen om op deze al een half jaar in onbruik zijnde ruimte een moderne duurzame wijk en een bedrijvenpark neer te zetten.

Ze gaan aan de slag met de overkoepelende onderneming Tegel Projekt GmbH. Die stelt in maximaal 20 jaar tijd „niet enkel een nieuwe wijk, maar een model te bouwen voor de slimme, duurzame en sociale stad van morgen”.

De woonwijk wordt klimaatneutraal en betaalbaar voor de toekomstige bewoners. Er komt ook een bedrijvenpark voor mogelijk tot duizend ondernemingen. Het is de bedoeling dat dit allemaal begin jaren dertig van deze eeuw gestalte krijgt. Begin jaren dertig van de vorige eeuw was het terrein ook op de toekomst gericht en probeerden wetenschappers er raketten uit voor het naziregime.

De geschiedenis als vliegveld is nog ouder. Die begon al rond 1906 toen er een hal voor zeppelins verrees. In de Tweede Wereldoorlog maakte de Luftwaffe gebruik van het vliegveld. Voor de burgerluchtvaart diende het vliegveld van begin jaren zestig tot een half jaar geleden.