Glutenvrij heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Hoewel er steeds meer goede producten te koop zijn, is het nóg lekkerder om zelf aan de slag te gaan.
Wie geen gluten mag of ervoor kiest glutenvrij te eten, laat de granen tarwe, rogge, haver, gerst, kamut en spelt links liggen. Deze granen bevatten van nature gluten, een eiwit dat zorgt voor elasticiteit en luchtigheid in brood. Tijdens het kneden van het deeg ontstaat een glutennetwerk, dat het deeg soepel maakt en de luchtbelletjes tijdens het rijzen vasthoudt. Gluten geeft daarnaast stevigheid, aan bijvoorbeeld pastadeeg.
Op de brood-, pasta- en koekjesafdeling is het assortiment glutenvrije producten de afgelopen tijd enorm uitgebreid. Ook bij de ontbijtgranen duikt her en der een glutenvrije muesli op. Nog makkelijker én lekkerder is het om zelf glutenvrije granola te maken. Met quinoa als basis. Quinoa is een oud graan uit Peru, maar wordt inmiddels ook in ons land verbouwd. Door de nootachtige smaak en knisperende beet vind ik het verslavend lekker. Quinoa is bovendien een goede bron van eiwitten en vezels.
Quinoa is glutenvrij en daarmee een perfect alternatief voor haver-, spelt- of tarwevlokken die veelal de basis van ontbijtgranen vormen. Hier voegen we allerlei pitten aan toe. Ongezouten noten kan natuurlijk ook. Ik gebruik vaak restjes noten en pitten die ik in mijn voorraadkast tegenkom en die me lekker lijken om te combineren. Of meng eens na het afkoelen wat chocoladedruppels door de granola. Controleer of alle toevoegingen ook glutenvrij zijn.
Granola van quinoa en pijnboompitten
Bereidingsduur: 5 minuten + 10 minuten oventijd + afkoelen
8 - 10 porties
Ingrediënten
150 gram quinoa
2 eetlepels vloeibare honing
50 gram pittenmix
50 gram pijnboompitten
bakplaat met bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Meng in een kom met twee lepels de quinoa met de honing en pitten, zodat alles met een dun laagje honing is bedekt. Schep het mengsel op de bakplaat en strijk uit tot een dikte van maximaal 1 cm.
Bak de quinoa in de voorverwarmde oven in ongeveer 10 minuten goudbruin. Schuif de nog zachte granola met het bakpapier van de bakplaat en laat afkoelen en krokant worden.
Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina
Bewaar granola in een goed gesloten pot of trommel op kamertemperatuur. Een jampotje vullen met een lief etiket voor je glutenvrije vriendin, buurvrouw, opa of neef, is ook altijd een goed idee.
Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl