Op molentocht met Nationale Molendag

Molen Horn © John Peters

Hoewel de molens op de Nationale Molendagen (8 en 9 mei) hun deuren helaas niet mogen openen, kun je er dat weekend toch volop van genieten. In heel Limburg zullen de molens namelijk draaien. Op www.molens.nl vind je speciale molenwandelingen, fietstochten en autotochten. Zo kun je de molens van Limburg van op een veilige afstand in werking zien.

Erfgoed Limburg

Jonge molenaar

Als jongetje speelde Joël Kerbel op het veldje naast de Aurora molen in Baexem. Toen al raakte hij gefascineerd. Maar het ‘molenvirus’ sloeg echt toe nadat hij rond zijn twaalfde voor het eerst de imposante molen van binnen zag. Vorige maand slaagde Joël, nu 20, voor zijn molenaarsproefexamen. Nog één examen te gaan en hij mag zich een van de jongste molenaars in Limburg noemen. Zijn mentor, molenaar Frans Verstappen, is blij met de hulp die hij krijgt.

Joël Kerbel © John Peters

Zeven Limburgse standerdmolens

De Aurora, de molen die Joël en Frans draaiende houden, is een standerdmolen. Dit is het oudste windmolentype van Nederland. In Limburg zijn er nog maar zeven exemplaren van. “Als de wieken op de wind moeten worden gezet (het kruien), draait de hele kast rond de standerd en niet alleen de kap, zoals bij de overige windmolens in het Leudal”, vertelt Frans.

Normaal gesproken trekt de Aurora wekelijks vele bezoekers. Frans: “Mensen komen hier voor bruidsreportages, maar we zien ook regelmatig nonnen uit het klooster in Heythuysen, die hun internationale gasten meenemen.” Elk weekend is vrijwilliger Joël bij de molen te vinden. “Aan bezoekers vertel ik over de geschiedenis en hoe de molen werkt. We malen ook nog, maar alleen veevoer, geen bakmeel voor de verkoop.”

Molen horn © John Peters

50 jaar Molenstichting Limburg

Joël en Frans hadden graag publiek willen rondleiden tijdens de Nationale Molendagen op 8 en 9 mei, maar vanwege corona mogen de molens binnen geen mensen ontvangen. Dat is extra jammer, omdat de Molenstichting Limburg (MSL) dit jaar 50 jaar bestaat. Groots uitpakken met het jubileum zit er nu niet in.

Gelukkig worden in oktober de Limburgse Molendagen georganiseerd. Twan Houtappels (vicevoorzitter MSL) hoopt dat er dan wat meer mogelijk is. Samen met een van de eerste voorzitters van de MSL, Karel van Gerven (oud-burgemeester van Horn en Beegden), vertelt hij vanuit zijn tuin met uitzicht op molen de Welvaart in Horn over het belang van de stichting. “De MSL is opgericht om molens te behouden voor de toekomst. Sinds de jaren zestig waren molens economisch niet meer interessant. En doordat ze niet langer meer draaiden, dreigden ze in verval te raken. De Molenstichting zet zich in om de ongeveer negentig werkende wind- en watermolens in Limburg te conserveren als monumenten van bedrijf en techniek.”

Twan Houtappels en Karel van Gerven © John Peters

Vrijwillige en professionele molenaars

Al die fraaie molens in onze provincie zouden geen bestaansrecht hebben zonder de inzet van de molenbouwers en de molenaars. Twan: “Nu lukt het nog om voldoende molenaars te vinden, maar het wordt wel moeilijker. Alle molenaars zijn vrijwilligers.” Jo Meessen is molenaar van beroep. Hij woont al meer dan dertig jaar in de Torenmolen in Gronsveld. Destijds was dat de eerste molen die in bezit kwam van de MSL. “Dankzij subsidies die de stichting verwierf, is er flink wat onderhoud aan de molen gepleegd”, weet Jo. “Ook het molenaarshuis is gerestaureerd.” Mooie staaltjes werk, vindt de molenaar. Intussen is de molen verkocht aan het Limburgs Landschap, dat onlangs de wieken en de zeilen liet repareren en stukken zoldervloer herstelde. “Alles staat er tiptop bij, in afwachting van publiek.”

Ook Jo hoopt op de Limburgse Molendagen in oktober. Net als in heel Limburg, laat hij de molen tijdens de Nationale Molendagen op 8 en 9 mei draaien. Geïnteresseerden kunnen dan al wandelend of fietsend de molens van Limburg van afstand in werking zien. Op www.molens.nl zijn speciale molenwandelingen en fiets- en autotochten te vinden.

Zet jouw favoriete molen op foto of film
De Molenstichting Limburg roept iedereen op om tijdens de Nationale Molendagen op 8 en 9 mei foto’s of korte video’s te maken van draaiende molens door de provincie en deze onder vermelding van @m0lens (let op: met een nul), #molens en #molendag te plaatsen op sociale media.