Schaatser Kramer enkele weken aan de kant na operatie aan rug

Sven Kramer. © ANP

Den Haag -

Sven Kramer staat de komende weken aan de kant. De 35-jarige schaatser heeft zich laten opereren aan zijn rug en moet daar even van herstellen.

Redactie

Het is de bedoeling dat Kramer over een kleine drie weken met zijn ploeg Jumbo-Visma meegaat op trainingskamp naar Collalbo in Italië en daar het begin van zijn hersteltraject inzet.

Op tijd fit

Kramer heeft een groot deel van zijn schaatsloopbaan last van zijn rug. Uit onderzoek bleek dat de klachten sterk kunnen verminderen als hij een kleine ingreep zou laten doen. Kramer liet de operatie nu uitvoeren zodat hij op tijd fit is voor het nieuwe seizoen, met als hoogtepunt de Olympische Spelen in februari in Peking.

„Normaliter kies je als sporter in het olympisch seizoen liever niet voor een operatieve ingreep. Ik heb veel vertrouwen in professor Wilco Peul en de uitkomst van het onderzoek en de aard van de ingreep geven het comfort om deze operatie toch te verrichten”, aldus Kramer. „De afgelopen weken heb ik veel extra trainingsarbeid verzet en daarmee een flinke buffer opgebouwd voor de periode van herstel. Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.”

In de steek

Coach Jac Orie denkt dat het verstandig is dat Kramer de ingreep heeft laten doen. „De fysieke waarden van Sven zijn al jaren op topniveau en verbeteren zelfs nog steeds. Op het ijs laat zijn lichaam hem af en toe in de steek. Alles afwegende durven we deze stap te zetten, omdat we denken dat er grote kans is dat hij hiermee beter en vooral stabieler zal kunnen presteren.”