Facebook bepaalt of Trump weer welkom is

Print
Facebook bepaalt of Trump weer welkom is

Toen Trump werd geblokkeerd had hij 35 miljoen volgers op Facebook en 24 miljoen op Instagram. Afbeelding: AFP

De vorige Amerikaanse president, Donald Trump, was ooit de bekendste gebruiker van sociale media ter wereld.

Maar nadat zijn aanhangers in januari het Amerikaanse Congres hadden bestormd, besloot het ene na het andere platform om hem te weren. Daaronder waren Facebook en dochter Instagram. Woensdag beslist het ’gerechtshof’ van de beide sociale media of die blokkade terecht was, of dat Trump misschien weer welkom is.

Het Oversight Board komt rond 15.00 uur Nederlandse tijd met zijn besluit. Meer dan 9000 mensen en organisaties hadden in de afgelopen weken hun standpunten gedeeld met het Facebook-hof. Toen Trump werd geblokkeerd had hij 35 miljoen volgers op Facebook en 24 miljoen op Instagram.

Facebook heeft het Oversight Board vorig jaar in het leven geroepen. Het is zo opgezet dat het losstaat van Facebook zelf. De leden moeten als een soort rechtbank beoordelen of Facebook zijn eigen regels goed heeft toegepast.

De raad telt ongeveer twintig leden, onder wie de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt en Nobelprijswinnares Tawakkol Karman. De uitspraken zijn bindend. Het Oversight Board besloot eerder dat Facebook terecht een Nederlands filmpje met Zwarte Pieten had verwijderd. In andere zaken werd Facebook teruggefloten.