Dol op paella? Maak ook eens fidueà, de variant van het Spaanse rijstgerecht

 © Studio Philippi

Waar het Italiaanse beeld van hele families aan lange tafels in olijfgaarden op ons netvlies staat, scharen Spaanse families zich op zondagmiddag rond grote pannen dampende paella.

Wanneer we jaren geleden voor een sinaasappelreportage in het Zuid-Spaanse Malaga aankomen, worden we via hobbelige weggetjes meegenomen naar een paellarestaurant. Dit is dé Spaanse zondagmiddag: families en vrienden scharen zich rond paellapannen. De grootte van het gezelschap bepaalt de grootte van de pan. En evenveel lepels als monden aan tafel steken er in Spanjes bekendste rijstgerecht, dat rijk gegarneerd is met peterselie en partjes citroen. Rijst, met kip, vis, konijn of alleen groenten, goudgeel gekleurd door geurige saffraan. Vandaag maken we fideuà, een variant van paella. In plaats van met rijst wordt het gerecht bereid met fideos, een soort Spaanse spaghetti die hier moeilijk verkrijgbaar is. Zelf spaghetti in stukken breken vind ik een prima alternatief. In plaats van vis is het ook heerlijk om de fideuà te maken met reepjes kipfilet of garnalen.

Fidueà met vis

Bereidingsduur: 35 -40 minuten

Voor 4 personen

Ingrediënten

75 gram chorizo (worst)

3 tenen knoflook

1 rode paprika

2 buisjes saffraan (à 0,05 gram)

2 visbouillontabletten

3 eetlepels olijfolie

3 trostomaten

300 gram (dunne) spaghetti

200 gram snij- en/of tuinbonen (diepvries)

400 gram witvis naar keuze, bijv. kabeljauw- of schelvisfilet, in stukken

handvol platte peterselie

1 citroen

Bereiden

1. Snijd de chorizo in blokjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de paprika in blokjes. Week de saffraan in 25 ml warm water. Los de bouillontabletten op in 1 liter warm water.

2. Verhit in een paella- of hapjespan de olijfolie. Bak de chorizo met de knoflook en de paprika 3 minuten. Snijd intussen de tomaten in stukjes, voeg ze toe en bak nog 3 minuten.

3. Breek de spaghetti in 3-4 stukken. Voeg spaghetti en saffraan met het weekvocht toe aan de groenten. Voeg zoveel bouillon toe tot de spaghetti net is bedekt. Kook de spaghetti onafgedekt op laag vuur 5 minuten. Roer af en toe.

Kijk voor meer kookinspiratie op onze receptenpagina

4. Voeg de bevroren bonen en de vis toe. Voeg weer voldoende bouillon toe tot de spaghetti net is bedekt en kook 5 minuten. Voeg wanneer nodig extra vocht toe. Draai zodra de spaghetti beetgaar is het vuur hoog en laat de rest van de bouillon verdampen. Roer niet meer, zodat de fideuà een krokante korst krijgt.

5. Hak de peterselie grof en snijd de citroen in partjes. Breng op smaak met peper en bestrooi met de peterselie. Leg de partjes citroen erop en zet de pan op tafel.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. www.jannekephilippi.nl