Geheime informatie grote bedrijven belandt steeds vaker op straat

Print
Geheime informatie grote bedrijven belandt steeds vaker op straat

Afbeelding: Getty Images/Westend61

Gevoelige gegevens van grote bedrijven lekken steeds vaker uit.

Het komt meer voor dat werknemers per ongeluk bedrijfsinformatie laten slingeren, bijvoorbeeld door een USB-stick te laten liggen in de trein. Bovendien weten criminelen zoals hackers vaker de hand te leggen op zulke gegevens. Dat meldt het statistiekbureau CBS, dat cijfers uit 2019 heeft vergeleken met die van drie jaar eerder.

Lees ook: Zo gaan cybercriminelen te werk, en dit kun je ertegen doen

De onderzoekers hebben gekeken naar bedrijven met meer dan 250 werknemers. Daarvan had 25 procent in 2019 een incident waarbij gegevens zijn gelekt vanwege een fout van eigen personeel. In 2016 ging het nog om 17 procent.

Hack

Ook nam het aandeel van de grote bedrijven toe dat informatie in de handen van criminelen zag verdwijnen, van 6 naar 8 procent. Het gaat hier bijvoorbeeld om een hack van de ICT-systemen door cybercriminelen. Wel komt het minder voor dat gegevens worden vernietigd of systemen uitvallen na een aanval van buitenaf.

Lees ook: Allekabels formeert crisisteam om schade datalek te beperken

Kleine bedrijven hebben veel minder te maken met datalekken en zagen die de afgelopen jaren ook niet toenemen. Zulke incidenten komen relatief veel voor in de zorg en de ICT-sector.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee