‘Uiterst zeldzame natte sneeuw in mei’

Print
‘Uiterst zeldzame natte sneeuw in mei’

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images

Vanaf zondag gaan de temperaturen flink omhoog na een koude periode van zo’n vijf weken, maar vrijdag is nog natte sneeuw gevallen.

„Sneeuw in mei is tegenwoordig uiterst zeldzaam”, zegt Weer.nl. „De warmte is in aantocht, maar vanochtend viel eerst op diverse plaatsen nog een laatste beetje natte sneeuw uit een gebied met buien dat over de zuidelijke helft van Nederland naar het oosten trok.”

„Met name in Brabant keken mensen vanochtend hun ogen uit. Niet alleen onweerde het op diverse plaatsen, ook viel er sneeuw en natte sneeuw. De wereld werd er wit van, zoals in de omgeving van Den Bosch en Eindhoven.” Volgens de woordvoerder is de combinatie van sneeuw en onweer helemaal bijzonder.

Verklaring

Hij kan het fenomeen wel verklaren: „Er is een bel met zeer koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer. Op 5 kilometer hoogte daalde de temperatuur even tot 36 graden onder nul. Eerst was de regio Rotterdam aan de beurt met onweer, hagel en natte sneeuw. Daarna trok het winterse weer Brabant in.”

Door een matige zuidelijke wind wordt de lucht in de loop van zondag flink warmer. „Dan is zelfs sprake van een kortdurende explosie van warmte. De temperaturen gaan als een raket omhoog. In het binnenland kan het 25 tot 27 graden worden en in het oosten en zuidoosten is zelfs een temperatuur van 28 graden mogelijk.”

Kijk hier voor de uitgebreide weersverwachting voor Limburg