BMW verwacht binnen twee jaar oplossing voor chiptekorten

Print
BMW verwacht binnen twee jaar oplossing voor chiptekorten

Afbeelding: EPA

BMW verwacht binnen twee jaar een oplossing voor het tekort aan chips, dat de productie van auto’s wereldwijd in de weg zit.

De autofabrikant wijst erop dat bedrijven en overheden zich op het probleem concentreren. „De verwachting is dat binnen twee jaar vraag en aanbod weer in evenwicht zijn”, aldus Oliver Zipse, topman van de Duitse autoproducent.

Lees ook: VDL Nedcar ook woensdag, donderdag en vrijdag plat door chiptekort

Chips in auto’s worden in van alles gebruikt, van navigatiesystemen tot bepaalde achteruitkijkspiegels. De tekorten dwingen autofabrikanten de productie te beperken. BMW moest ook een tweetal fabrieken tijdelijk stilleggen. Dat gebeurt op het moment dat de vraag naar auto’s aantrekt, zoals in China, de grootste automarkt ter wereld.

Gadgets

De chipschaarste ontstond nadat consumenten massaal elektronische gadgets kochten, terwijl ze thuis opgesloten zaten vanwege lockdowns. Aan de andere kant trokken bijvoorbeeld autoverkopen ook weer aan waardoor meer chips nodig waren voor de productie.

De kwestie heeft geleid tot brede inspanningen om de productie op te voeren. De Europese Commissie wil de productie van chips in de EU verdubbelen tot ten minste 20 procent van het wereldaanbod in 2030. Europa wil voor belangrijke componenten minder afhankelijk zijn van buitenlandse bedrijven.

Risico

BMW zei verder dit jaar volop te kunnen profiteren van de verder aantrekkende automarkt. Wel vormen de oplopende grondstofprijzen een risico. Die weerhouden BMW er echter niet van zijn winstverwachting iets aan te scherpen.

BMW had eerder gezegd dat de winstmarge bij de autoproductie tussen de 6 en 8 procent zou uitkomen. Nu meldt BMW dat dit eerder 8 dan 6 procent zal zijn. In het eerste kwartaal kwam de winstmarge uit op bijna 10 procent.

Winst

Afgelopen maand maakte BMW al bekend dat de winst voor belastingen uit autoactiviteiten in het eerste kwartaal 2,2 miljard euro bedroeg. Dat was meer dan verwacht. Vooral de sterke verkopen in China droegen bij aan de groei. Grote aanjagers voor de winst van BMW zijn de populaire X5 en X6 SUV-modellen.

Onlangs maakte BMW bekend dat de wereldwijde verkoop van BMW, Mini en Rolls-Royce-limousines in het afgelopen kwartaal met een derde was gestegen tot 636.606 voertuigen. Dat was een record voor de onderneming uit München. In China verdubbelde de verkoop bijna.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen