‘Duits advies: coronavaccin Janssen alleen nog voor 60-plussers’

Print
‘Duits advies: coronavaccin Janssen alleen nog voor 60-plussers’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Duitsland zou het coronavaccin van Janssen uit Nederland alleen nog aan mensen van 60 jaar en ouder moeten toedienen, net als het vaccin van AstraZeneca.

Volgens het gezaghebbende tijdschrift Der Spiegel is dat het advies van de officiële commissie voor vaccinaties in Duitsland, de Ständige Impfkommission (Stiko) van het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM.

Lees ook: Te weinig vaccins blijft ’bottleneck’: Nederland aast op ’afgedankte’ doses

De Stiko zou het advies maandag naar buiten brengen. Aanleiding voor de stap zijn de potentiële bijwerkingen. Het vaccin van Janssen zou bij sommige mensen kunnen leiden tot een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Mensen die jonger dan 60 zijn, zouden het vaccin alleen nog kunnen krijgen na overleg met hun arts, zou de Stiko adviseren.

Het vaccin van Janssen uit Leiden werd in maart goedgekeurd in de Europese Unie, dus ook in Duitsland. Omdat het vaccin maar één keer hoeft te worden toegediend, willen de oosterburen het vooral gebruiken voor groepen die moeilijker te bereiken zijn, zoals daklozen. Eind april kreeg Duitsland de eerste leveringen van Janssen. Vergeleken met de andere fabrikanten is de voorraad van Janssen nog heel klein. Duitsland heeft tot nu toe 35 miljoen vaccindoses van alle fabrikanten ontvangen, waarvan ongeveer een kwart miljoen van Janssen. Voor het einde van het jaar zou Duitsland 36,7 miljoen Janssen-doses moeten krijgen, maar ook dat is aanzienlijk minder dan de orders bij Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.