Aantal bierbrouwerijen in Limburg stijgt explosief, vooral in Weert

Aantal bierbrouwerijen in Limburg stijgt explosief, vooral in Weert

Afbeelding: © Weerter Stadsbrouwerij

Weert / Laar / Tungelroy / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy -

Het aantal bierbrouwerijen in Limburg is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Weert is met afstand koploper: waren er in 2016 nog 2 brouwers, nu zijn dat er 12. Wat zit er in het Weerter water?

64 bierbrouwerijen telt onze provincie. In 2016 waren dat er nog 27. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Weert wordt op een afstandje gevolgd door Gulpen-Wittem (6), Venlo, Horst aan de Maas, Maastricht, Beekdaelen en Sittard-Geleen (elk 5). Marc Nordhausen van de Weerter brouwerij De Natte Gijt heeft een verklaring. “Dat komt vooral door de Weerter Stadsbrouwerij. Daar kun je gypsy brewen, je kunt de brouwfaciliteiten huren om je eigen bier te maken. Je hebt dus geen kapitaal nodig om te kunnen brouwen. Wij brouwen onze bieren daar ook. In totaal zo’n 300 hectoliter per jaar.”

Kleine brouwers
Het zijn dan ook veel huurders die in Weert actief zijn. Fysieke brouwerijen zijn er 2: de Wertha Brewpub en bovengenoemde Weerter Stadsbrouwerij. “Erwin Strijbosch is in 2016 begonnen met de brouwerij”, vertelt Nicole Schroën van de Weerter Stadsbrouwerij. “Hij is toen ook direct gaan verhuren, hij zag dat er een markt voor was.” De brouwerij begon met 9 vergistingsketels, inmiddels staan er 27. “We verhuren nu aan 8 vaste brouwers, die iedere week actief zijn. Uniek is dat ze alles zelf mogen doen, Erwin assisteert alleen als ze daar om vragen.”

Lokale producten
De stijging van het aantal bierbrouwers is ook landelijk te zien. Nederland telde in april dit jaar ruim 1.000 brouwerijen, begin 2016 waren dat er nog 435. Noord-Brabant is koploper met 214 brouwerijen. Limburg bekleedt de zevende plaats op de lijst. “Door de toenemende vraag naar lokale producten is het aantal brouwerijen enorm gestegen”, zegt Jitze Vellenga van Craft Brouwers Nederland. “Veel brouwerijen halen het overgrote deel van hun omzet in een straal van 25 kilometer van het bedrijf.” In Weert zijn alle brouwsels die gemaakt worden in de Weerter Stadsbrouwerij in het proeflokaal verkrijgbaar. Schroën: “Maar de meesten hebben inmiddels een eigen webshop, ze verkopen eigenlijk in het hele land.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg