BAL verliest ondanks prima optreden van Leiden

Roel van Overbeek gaat naar de ring.  © Jos van Moorsel

Basketbal Academie Limburg (BAL) verkocht zaterdag de huid duur in het eerste duel van de kwartfinale in de play-offs en verloor met klein verschil van ZZ Leiden: 77-86.

De Weerter bekerwinnaar startte andermaal erg sterk (15-9), vooral omdat Trevor Jasinsky (negentien punten) in de beginfase vrijwel geen schot miste. Toch bleek ook toen al dat Leiden uiterst scherp naar Weert was gekomen.

Het domineerde vooral voor de pauze de rebound met grote overmacht en pakte in het hele duel liefst negentien aanvallend rebounds. Ook liep Quatarrius Wilson al vroeg persoonlijke fouten op waardoor BAL onder de ring zwaar in de verdrukking kwam. Daarnaast waren de Weerter driepunters, mede door goed verdedigen van Leiden, dit maal schaars.

Fysiek

Na een 40-48 ruststand bleef BAL fel tegenstand bieden en kreeg de arbitrage het steeds lastiger in dit van Leidse kant zeer fysiek gespeelde treffen. Tussen het derde en vierde kwart kreeg Radenko Varagic twee technische fouten na fel ageren op de leiding, waardoor de coach van de Weertenaren van het veld werd gestuurd. Het deerde de spelers niet want met de bekende veerkracht verkleinde de thuisclub tot 69-73 en hield het knap de schade beperkt tot minder dan tien punten.

Dinsdag wordt het tweede duel in Leiden gespeeld en moet BAL een mirakel verrichten door met minimaal tien punten verschil te winnen om naar de halve finale te mogen gaan.