Politie ontruimt Brussels plein met feestende jongeren

Print
Politie ontruimt Brussels plein met feestende jongeren

Mensen verzamelen zich in Brussel om het einde van de avondklok te vieren. Afbeelding: EPA

Tijdens het ontruimen van een plein in Brussel zijn in de nacht van zaterdag op zondag schermutselingen uitgebroken tussen ongeveer vijfhonderd feestende jongeren en de politie. Er werd met projectielen naar agenten gegooid, laat een Belgische politiewoordvoerder weten. Het waterkanon werd ingezet om de meute te verdrijven.

De politie greep rond 01.30 uur in nadat een paar duizend jongeren zaterdagavond na sluiting van de terrassen in de Belgische hoofdstad Brussel blijven hangen en feesten. Bijna niemand hield voldoende afstand of droeg een mondkapje. Zaterdag mochten de terrassen voor het eerst weer open tot 22.00 uur.

Op het Heilig-Kruisplein, voor het Flageygebouw, verzamelde zich een feestende menigte van een paar duizend jongeren. Aanleiding was niet alleen de heropening van de terrassen, er was ook via sociale media opgeroepen het einde van de avondklok te vieren.

In de vooravond animeerden een twintigtal artiesten en een fanfare al het plein, dat vlakbij het grotere Flageyplein gelegen is. Naast de terrassen van enkele horecazaken groeide de menigte aan tot uiteindelijk het volledige Heilig-Kruisplein volstond. Na de sluiting van de terrassen van Café Belga rond 21.30 uur leek het feest pas echt te beginnen. Jongeren, met zelf meegebrachte luidsprekers, dronken en dansten. Van een veilige afstand houden of het dragen van een mondmasker was inmiddels geen sprake meer.

Lees ook: Nederlanders nemen het ervan op Belgische terrassen: ‘Niemand doet hier moeilijk’

De Belgische viroloog Marc van Ranst keurde op Twitter het gedrag van de feestende jongeren af. „Ga naar huis en verkloot het niet voor de rest van de bevolking. Of willen jullie tonen waarom een avondklok nodig was?”, twitterde hij.

De politie bleef op afstand en meldde de situatie bij de gemeente Elsene, een van de negentien gemeenten die samen het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest vormen. De burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, kwam ter plaatse en riep de jongeren herhaaldelijk op te vertrekken. Zo’n vijfhonderd van hen bleven aanwezig. Reden voor de politie uiteindelijk in te grijpen.