Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger > Kies digitaal

Even e-bike nodig in Parkstad? Regio legt komend jaar twintig deelstations aan met tachtig fietsen

De regio Aken kent al een systeem van gedeelde elektrische fietsen met 86 laadstations.  © Verlocity/Parkstad

Heerlen/Kerkrade -

Parkstad wordt komend jaar aangesloten op het Akense netwerk van deel-e-bikes. Daarna wordt gekeken of het grensoverschrijdende netwerk kan worden opgeschaald en uitgerold over de hele Euregio.

Siebrand Vos

De aanleg van twintig laadstations voor deel-e-bikes maakt deel uit van het investeringsprogramma Regiodeal Parkstad Limburg en krijgt eveneens subsidie uit Brussel. Het netwerk moet een aantrekkelijk, duurzaam en betaalbaar alternatief voor grensoverschrijdend autoverkeer in de grensregio Parkstad-Aken worden. Gedacht wordt aan afstanden tot zo’n 20 kilometer.

In eerste instantie worden vijf laadstations gebouwd in Kerkrade, in aanvulling op het station dat daar al is. De overige stations worden als volgt verdeeld: acht in Heerlen, twee in Beekdaelen, twee in Voerendaal, een in Landgraaf, een in Brunssum en een in Simpelveld.

Lees ook: Deltaplan grensoverschrijdend openbaar vervoer nodig

Velocity

In totaal worden tachtig e-bikes verdeeld over deze laadstations. De ambitie is om op termijn het e-bike-deelsysteem uit te breiden binnen Parkstad en wellicht op te schalen naar andere delen van de Euregio. Dan zou één e-bike-deelsysteem ontstaan met volop aansluitingen over de landsgrenzen heen.

Velocity Mobility werkt vanaf bedrijventerrein Avantis en geldt als een pionier op het gebied van e-bike-deelsystemen. Het moederbedrijf, een door hoogleraar Achim Kampker opgezette aftakking van de RWTH in Aken, krijgt een Limburgse zustermaatschappij.

Lees ook: Verkeerswethouder: fiets heeft ook toekomst in autostad Heerlen

Duurzaam

In Aken maakt het deelsysteem integraal deel van het bestaande netwerk openbaar vervoer. Portefeuillehouder Charles Claessens zegt dat Parkstad met de aansluiting twee vliegen in één klap slaat: verduurzaming van het lokale en grensoverschrijdende verkeer.