Gouden jubileum Jos Houwers bij Mengelers Automotive Limburg: ‘Ik zal mijn kennis altijd blijven delen’

© Mengelers Automotive Limburg

Oirsbeek/Landgraaf -

Als 16-jarige jongen liep Jos Houwers (66) als leerjongen de werkplaats in Oirsbeek binnen. Dit jaar, een halve eeuw later, neemt hij met zijn pensioen afscheid van Mengelers Automotive Limburg. „Ik kan me geen beter werkgever wensen, ik ben altijd met plezier naar mijn werk gekomen.”

Redactie

In die vijf decennia is hij in de werkplaats gegroeid van leerjongen tot technisch specialist voor het Japanse merk Toyota. Via Jan Hermans, toentertijd chef werkplaats in Oirsbeek, is Houwers in contact gekomen met het bedrijf. Al snel voelde hij zich op z’n plek. Mede dankzij Mengelers senior. „Hij is altijd een voorbeeld voor me geweest en ik keek echt naar hem op. Ik heb veel aan hem te danken, hij heeft me altijd gepusht en uitgedaagd om het beste uit mezelf te halen. Ik had een bijzondere band met hem, we hadden aan één blik genoeg”, omschrijft hij de werkrelatie. Daarnaast heeft Jos altijd een nauwe band gehad met zijn collega-monteurs Lambert Savelberg en Wiel Maassen. „Dit waren collega’s die echt passie hadden voor het vak. Ik heb veel van hun mogen leren waardoor ik veel kennis heb van het vak.”

Tot in de puntjes

Zo’n 30 jaar na de start van zijn carrière sloot de vestiging in Oirsbeek en werd Houwers eerste monteur in de vestiging in Landgraaf. De meeste collega’s konden goed met hem opschieten en vice versa. „Jos is een zeer bekwame en ervaren monteur is die zijn zaken altijd in orde heeft. Op zijn werkzaamheden waren zelden opmerkingen te plaatsen”, aldus Mengelers. Zijn collega’s uit de werkplaats omschrijven Jos als iemand die niet snel uit het veld te slaan is door problemen. Als een van de eersten was hij APK-keurmeester. „De voorbereiding op deze examens was typisch Jos. Tot in de puntjes voorbereidt.” Hij slaagde steeds met vlag en wimpel, ook vorig jaar nog.

Houwers heeft in al die jaren veel gezien, geleerd en meegemaakt binnen Mengelers Automotive Limburg. Maar er is één herinnering die er met kop en schouders bovenuit steekt: de ontmoeting binnen het bedrijf met zijn huidige vrouw Monica. Dat was nog in de vestiging in Oirsbeek. Monica heeft ook enige tijd gewerkt bij Mengelers, maar heeft er uiteindelijk voor gekozen om thuis voor hun twee zonen te zorgen.

Vrije tijd

Naast het 50-jarig jubileum, zal Jos dit jaar ook met pensioen gaan. Inmiddels is Jos opa geworden van een prachtige tweeling waar hij straks met alle liefde nog meer tijd zal doorbrengen. „Ik heb nog genoeg te doen, maar ik zal mijn kennis altijd blijven delen!’’ lacht hij als hij wordt gevraagd naar zijn toekomstige vrije tijd.