De Limburger wint Tegel voor verhalen over misstanden bij politie Horst

De gelukkige winnaars Rik van Hulst (links) en Sjors van Beek. © Ermindo Armino

De Limburger is maandag bij de uitreiking van De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland, opnieuw in de prijzen gevallen. Een van de drie nominaties werd verzilverd.

Serge Sekhuis

Verslaggevers Rik van Hulst en Sjors van Beek wonnen een Tegel in de categorie ‘regio’ met een reeks onthullende verhalen die ze vorig jaar schreven over misstanden bij de politie Horst en Peel en Maas. In die zaak zijn intussen elf agenten bestraft wegens uiteenlopende misdragingen. Vijf van hen werden ontslagen. Zo’n 1300 strafdossiers werden doorgelicht op zoek naar onregelmatigheden. De Rijksrecherche is nog altijd bezig met het onderzoek.

Lees ook: De ‘cowboys’ bij de politie Horst maakten hun eigen regels

De jury van de Tegel prees de winnaars voor hun vasthoudendheid, juist in zo’n gesloten bolwerk als de politieorganisatie. De verslaggevers, die met tussenpozentwee jaar lang aan het dossier werkten, toonden zich verguld met hun uitverkiezing. Ook zij memoreerden de tegenwerking vanuit de politie tijdens hun onderzoek: „Het gebeurde dat nog geen drie minuten na een gesprek met een betrokken agent onze hoofdredacteur telefoon kreeg met de vraag ‘waar zijn jullie in godsnaam mee bezig?’.”

Lees ook: De Dirty Harry’s van de politie Horst: hoe agenten regels oprekken om boeven te vangen

Zowel Van Hulst als Van Beek wonnen beide al eerder een Tegel. Eerstgenoemde verzilverde vorig jaar een nominatie samen met zijn collega Judith Janssen voor Project 46, een indringende serie portretten van Limburgers die om het leven waren gekomen bij een verkeersongeluk. Van Beek won in 2016 al een Tegel met een reeks verhalen over de uitbuiting van Filipijnse vrachtwagenchauffeurs.

‘Enorm spannend’

„Dit went nooit”, aldus Van Hulst. „Ook nu was het, met vier geduchte concurrenten, weer enorm spannend en had ik het, eerlijk gezegd, niet verwacht. Het voelt als een enorme eer en waardering van vakbroeders, voor ons werk én voor onze krant.”

De concurrentie kwam onder meer van twee eigen collega’s. Limburger-verslaggevers Leon Janssen en Paul Bots waren genomineerd met hun reeks verhalen die ze vorig jaar schreven over de ‘dubbele petten’ van toenmalig burgemeester Jos Heijmans van Weert. Zij onthulden hoe Heijmans duizenden euro’s gemeentesubsidie toekende aan een stichting waarvan hij zelf voorzitter was. „Het is zuur dat we hen met onze overwinning hebben weggedrukt, maar anderzijds is het natuurlijk geweldig om als krant twee keer te zijn genomineerd. Een betere reclame voor onze kwaliteitsjournalistiek is er niet”, reageert Van Beek.

Erkenning

Voor hoofdredacteur Björn Oostra is de nieuwste Tegel „wederom een mooie erkenning voor onze weloverwogen keuze te investeren in gedegen verdieping en onderzoeksjournalistiek”. De Limburger is een van de weinige regionale kranten met een eigen onderzoeksredactie. Die investering heeft de voorbije jaren niet alleen al vaker prijzen opgeleverd, maar vooral veel spraakmakende producties. Onder meer over hoe Limburgse politici in de ‘vriendenrepubliek’ elkaar baantjes toeschuiven.

Lees ook: Brandbom bij Syrisch gezin in Heerlen: burenruzie of racisme?

Sjors van Beek was dit jaar ook nog genomineerd in de categorie ‘verslaggeving’ met verhalen over een uit de hand gelopen burenruzie in Heerlen. Een Syrisch asielzoekersgezin ondervond problemen met buurtbewoners. Een en ander leidde tot landelijke publiciteit, vooral nadat Van Beek in zijn artikelen het aanvankelijke stereotiepe beeld van moslimhaat en racisme deed kantelen door met documenten onderbouwd te beschrijven dat vooral de vader in het gezin een flink aandeel had in de escalatie van het conflict. Die Tegel wist Van Beek niet te verzilveren. De jury koos in plaats daarvan voor een reportage van NRC-verslaggeefster Emilie van Outeren over de repressie in Wit-Rusland.