‘Vaccineren in ziekenhuizen wil nog niet vlotten’

Print
‘Vaccineren in ziekenhuizen wil nog niet vlotten’

Afbeelding: Hollandse Hoogte / Rob Engelaar Rob Engelaar

Na maanden vaccineren is in veel ziekenhuizen nog altijd zeker de helft van het personeel niet gevaccineerd. Zij willen wel, maar het tekort aan vaccinaties gooit roet in het eten, blijkt volgens BNR uit navraag bij de grootste ziekenhuizen van ons land.

Dat leidt tot groot ongenoegen van zorgmedewerkers. „Dat aantal is nog veel te laag”, zegt voorzitter Stella Salden van beroepsorganisatie NU’91.

Het aantal zorgmedewerkers zonder vaccinatie ligt grofweg tussen de 40 en 60 procent, met enkele uitschieters naar boven en beneden. Ziekenhuizen hebben niet genoeg vaccins om iedereen te vaccineren die wil en hiervoor in aanmerking komt. Als er vaccins beschikbaar zijn, krijgen ze deze in kleine hoeveelheden aangeleverd.

Logistieke puzzel

Dat zorgt voor „een grote logistieke puzzel, die veel vraagt in capaciteit, organisatie en logistiek binnen een al zwaar belast ziekenhuis met zorgdruk die al 15 maanden hoog is”, schrijft ziekenhuis ZGT in een reactie.

Ook het Erasmus MC is niet blij met de snelheid waarmee het de afgelopen maanden zijn personeel kon vaccineren. Het ziekenhuis kreeg begin dit jaar één grote levering en daarna kwamen vaccins alleen mondjesmaat binnen. Medewerkers zijn daardoor nog altijd kwetsbaar, wat de kans op uitval groter maakt, zegt Covid-programmamanager Michael van der Voorden.

Lees ook: Website voor overgebleven vaccins ‘sympathiek’, maar Limburg doet niet mee