Aangeboden door Gemeente Voerendaal

Wat doen we in Voerendaal tegen eenzaamheid?

Print
Wat doen we in Voerendaal tegen eenzaamheid?

Veel mensen zijn eenzaam, zeker nu in deze tijd waarin elkaar even opzoeken, contact met elkaar hebben, vaak niet mogelijk is. Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Je ervaart dan een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Eenzaamheid uit zich vaak in gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Eenzaamheidgevoelens kunnen dus invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Om eenzaamheid gezamenlijk op te pakken heeft onze gemeente zich aangesloten bij de coalitie ‘Samen tegen eenzaamheid’. Vijf vragen aan wethouder Harry Coenen, verantwoordelijk voor Participatie, Wmo, Jeugd, Zorg en Arbeidsmarkt.

1. In Voerendaal doet u veel om eenzaamheid tegen te gaan, waarom vindt u het belangrijk om dat gezamenlijk ook met andere gemeentes te doen?

In de afgelopen jaren zijn er veel initiatieven ontstaan binnen onze gemeente. Het voordeel van het gezamenlijk oppakken van eenzaamheid is dat je samen een vuist maakt, maar ook van elkaar kan leren, ideeën opdoen.

2. Welke initiatieven heeft de gemeente Voerendaal ontwikkeld in de strijd tegen eenzaamheid?

In onze gemeente zijn heel veel vrijwilligers actief, de sociale cohesie is sterk. Binnen de Burgerijen, een ontmoetingsplek voor jong en oud in elke kern, zijn prachtige initiatieven ontstaan, vaak bedacht door de vrijwilligers zelf. Vrouwen voor vrouwen, breien met Ciska, rondbrengen van kaartjes om inwoners een hart onder de riem te steken, zijn een paar voorbeelden. Een mooi initiatief is de Boodschappenservice, waarbij vrijwilligers inwoners thuis ophalen en samen boodschappen doen in de supermarkt. We hebben regelmatig belcontact met onze mantelzorgers. Sinds kort hebben we een nieuw project “De Smaak van Ontmoeting”. Vrijwilligers bezoeken inwoners met een kopje soep en maken een praatje, zodat er weer even contact is, nu de Hoeskamers gesloten zijn. Dit wordt heel erg gewaardeerd, we krijgen veel positieve reacties. We richten ons trouwens niet alleen op ouderen, ook voor jongeren hebben we aandacht. Zo komt de Jongerenbus van Jens elke woensdag naar Voerendaal. Jongeren kunnen een praatje maken met jeugdwerkers, een balletje trappen of spelletjes doen. Binnenkort ga ik in gesprek met onze jongerenwerker om te bekijken wat we nog meer kunnen doen voor onze jeugd.

3. Wat kunnen onze inwoners doen in de strijd tegen eenzaamheid?

Vraag eens iemand mee voor een wandeling. Ze ben je lekker in beweging en is het ook een fijne manier om weer eens even bij te kletsen. Ga samen sporten. Maak een mooie tekening, schrijf een leuk kaartje of koop een kleinigheidje voor een ander. Alle initiatieven, groot of klein, zijn welkom en we denken graag mee. Het idee van Henny Moonen om een tweewieler aan te schaffen om samen met iemand die niet meer zelfstandig kan fietsen, op stap te gaan, daar worden we heel blij van! Daarnaast is het heel belangrijk dat signalen worden opgepakt en gemeld worden bij de gemeente of een van onze Burgerijen.

4. Wat hoopt u dat het gezamenlijk convenant van de collega gemeenten, de Katholieke Bond voor Ouderen en de Provincie Limburg teweegbrengt?

Het is belangrijk om gezamenlijk aandacht te creëren voor eenzaamheid onder jong en oud. Eenzaamheid is misschien niet echt een taboe, maar veel mensen vinden het niet fijn om aan te geven dat ze eenzaam zijn. Daarnaast gaat eenzaamheid gepaard met allerlei andere lichamelijke en psychische klachten. We willen graag dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen, dan is het van belang dat je aandacht hebt voor eenzaamheid. We hopen ook dat door dit thema onder de aandacht te brengen, mensen meer naar elkaar omkijken en vooral nu iets doen met signalen van mensen die eenzaam zijn.

5. Waar kan men terecht voor vragen over eenzaamheid binnen gemeente Voerendaal?

Als u iemand kent die zich eenzaam voelt of als u zich eenzaam voelt, aarzel dan vooral niet en neem contact op met onze gemeente via Manja Honnef MO@voerendaal.nl of via 045 – 575 33 99. Ook voor vragen of hulp bij initiatieven kunt u bij haar terecht.

Helpt u mee? Uw bijdrage maakt echt het verschil in deze tijd.

Deel uw gebaar via #samentegeneenzaamheid #voerendaal