Van der Poel wil in Tokio mountainbike-goud, maar rijdt ook Tour

 © Hollandse Hoogte / Imago Sportfotodienst GmbH Hollandse Hoogte / Imago Sportfo

Mathieu van der Poel heeft goud op de mountainbike bij de Olympische Spelen van Tokio als hoofddoel, maar hij zal ook eerst rijden in de Tour de France.

ANP

„Het is een lastige route naar de Spelen door ook de Tour de France te rijden. Maar het is belangrijk voor het team en de sponsoren dat ik meerijd in de Tour dus overslaan is geen optie”, zegt hij in gesprek met verschillende media. Of hij de Tour gaat uitrijden, daar heeft hij het nog niet met zijn ploeg over gehad, „maar ik zal de Spelen wel in het achterhoofd houden.”

Beetje beter

Zijn prestatie op de mountainbike in Albstadt afgelopen zondag, waar hij als zevende eindigde, relativeert Van der Poel. „Als ik het iets slimmer aanpak kan ik langer met de kopgroep mee, maar dit was voor mij een geschiktere optie om beter te worden naar wat komen gaat.” De Nederlander van Alpecin-Fenix trok in de eerste ronde hard door maar werd bijgehaald en viel daarna terug. „Daarna ben ik redelijk lang op het tempo van de eerste gebleven. Ik denk dat ik me daaraan moet optrekken. „Ik hoop dat het in Nove Mesto komend weekend een beetje beter zal zijn.”

Van der Poel rijdt de twee wereldbekermanches MTB om punten te verzamelen die hem bij de olympische mountainbikewedstrijd een goede startpositie moeten opleveren. „Dat is belangrijk omdat je het dan meer in eigen handen hebt. Als je van de tweede of derde startrij vertrekt, kun je ook winnen als je de beste bent, maar je weet niet wat er voor je gebeurt. En als je een doel vier jaar nastreeft, wil je niet het risico nemen dat iemand voor je valt of zijn start compleet mist.”

Rugproblemen

Na afloop van de race in Duitsland sprak de Nederlander over rugproblemen. „Het is niet eerste keer dat ik daar last van heb. De eerste keer anderhalf uur bergop in die mountainbikepositie bergop, en dan moet je veel kracht vanuit je rug zetten. De voorbereiding na een korte pauze na de Ronde van Vlaanderen was ook best kort.”

Straks in juli kent Van der Poel eenzelfde switch van de wegfiets naar de mountainbike. De Nederlands kampioen voorziet daarin en zal in de komende hoogtestage de trainingen op de wegfiets afwisselen met die op de mountainbike. „Daarna zal ik er ook nog af en toe op trainen en na de Tour zal ik tot aan de Spelen alleen op de mountainbike rijden. Ik heb enkele zware trainingen nodig om weer aan die positie gewend te raken. Nu heb ik tussendoor ook op de wegfiets getraind.”

Het zorgvuldig geselecteerde schema van het multitalent werd door het coronavirus danig in de war geschopt. „Normaal zou ik vorig jaar de Spelen hebben gereden en had ik me dit jaar op de Tour de France kunnen focussen.” Nu komen de twee grote evenementen kort na elkaar. Na deze wereldbeker gaat Van der Poel eerst op hoogtestage naar La Plagne met de ploeg. „Daarna rijd ik de Ronde van Zwitserland en ben dan tien dagen thuis, waarin ook het NK wordt gereden. En dan komt de Tour.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal